Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies > LlegeIX!

A la recerca de Misent, de la mà de Rafael Chirbes

A la secció «LlegeIX!» et recomanem rutes i paratges, activitats i jornades relacionades amb les nostres escriptores i escriptors

FULL | 20-12-2018

Publicada l’any 2013, En la orilla és considerada per molts lectors com una de les novel·les més importants de Rafael Chirbes i està guardonada amb nombrosos premis. La novel·la comença quan apareix un cadàver en el pantà d’Orba. Esteban, el protagonista del llibre, s’ha vist obligat a tancar la seua fusteria deixant en l’atur els seus treballadors. Mentre s’encarrega de cuidar al seu pare malalt reflexiona sobre els enderrocs d’una societat que ha perdut els valors.

...

"El mar limpia, oxigena, el pantano pudre. Como la guerra, la comisaría y la cárcel. Pudren, ¿verdad, padre? Apestan. No han tenido buena prensa los pantanos: fiebres, paludismo, suciedad. Los romanos desecaron algunas lagunas como ésta por razones de salubridad y economía, lo he visto en los reportajes: los alrededores de Roma eran puro pantano infeccioso, lugares así, como nuestra marjal, piezas del collar palustre del Mediterráneo, un cordón pantanoso que salpica la costa, los campesinos han seguido desecando y colmatando hasta hace bien poco todas las lagunas de la zona, con su hambre de tierra para plantar, Blasco Ibáñez contó la mecánica de esos aterramientos para uso agrícola que hoy se considera que han resultado tan perjudiciales para el medio ambiente pero gracias a los cuales han vivido aquí tanta gente. La orilla del mar no ha sido un lugar hospitalario y, excepto en algunos promontorios, ha permanecido desierta hasta hace unos decenios, en que se empezó a edificar en no importa qué sitio. En Misent, sin ir más lejos, hay urbanizaciones junto a la playa que se llaman La Laguna, Las Balsas, Salador o El Marjal, y cuyos vecinos se quejan de que se les inundan las casas cada vez que llega la gota fría en otoño. Pero a quién se le ocurre comprarse un bungalow en un sitio que se llama así. Los nombres de los lugares guardan la memoria de lo que fueron. Barrizales. Charcas. Fangales. Balsas para la explotación de la sal. Mi padre ha sentido especial desprecio por la gente que compra chalets y apartamentos en esos terrenos ganados al pantano. En realidad, ha despreciado a cuantos han llegado a la comarca atraídos por la llamada del mar. Golfos. Aventureros. Especuladores. La costa es un sitio pernicioso, decía. El mar trae o atrae la basura, aquí se instala lo peor."

 (En la orilla, Anagrama, 2013)

...

Misent és el territori de ficció on transcorren algunes novel·les de Rafael Chirbes. Un lloc imaginari on es barregen molts paratges de la Marina i La Valldigna, especialment de Dénia, Tavernes o Pego. Com argumenta, el periodista Juan Manuel Ruiz Casado, Misent era el que Chirbes veia des de la finestra en la seua casa de Beniarbeig, a la comarca de La Marina Alta: gratacels devorant amb voracitat la costa, ensenyant-li les dents al camp. Un paisatge moral que des del seu aïllament, conscient i pretès, només sabia llançar esgarrapades escrivint. Paisatges costaners perfectament recognoscibles.

[LlegeIX!]

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación