Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

A la recerca dels calçotets

Clara Berenguer - Revista Lletres Valencianes 47

Els calçotets de l'ós blanc

Aquesta és la història d’un ós que ha perdut els calçotets. I trobar-los no serà una tasca senzilla. És per això que el seu amic ratolí l’ajudarà a buscar-los. Així, al llarg de les pàgines del llibre, es trobaran amb tota una colla d’animals que els descobriran la seua roba interior, amb dibuixos de llaminadures, ratlles de colors, flors i tants altres motius, i que els portaran a observar amb atenció tota una desfilada dels calçotets més diversos i variats fins que esbrinen quins seran, finalment, els del protagonista del conte, ja que l’ós no recorda com eren els seus. La tàctica d’aquest àlbum il·lustrat consisteix, per tant, en la recerca de l’objecte perdut, un recurs habitual en els llibres per a infants, pel seu poder de motivació i d’atracció a la lectura que, en aquest cas, els autors resolen amb enginy i una gran dosi d’humor. 

Tot i que a hores d’ara han esdevingut tot un fenomen editorial arreu del món, aquesta és la primera publicació en la nostra llengua per a Tupera Tupera, un parell d’autors japonesos que des del 2002 signen els seus treballs ocults sota aquest pseudònim. Tatsuya Kameyama i Atsuko Nakagawa són els vertaders noms d’aquest tàndem artístic i junts s’han convertit en els autors més populars de llibres infantils al Japó. De fet, amb Els calçotets de l’ós blanc van guanyar el Premi del Públic en el 18é Certamen de Premis de Llibres d’Imatges d’aquell país asiàtic. Amb tot, Tupera Tupera treballen dins d’una àmplia gamma d’activitats que va més enllà dels llibres il·lustrats i que comprén des de l’artesania, les arts escèniques i l’animació fins a la creació d’objectes de qualsevol tipus, això sí, sempre relacionats amb la creació artística. 

Aquesta multiplicitat de tasques es trasllada a l’edició d’aquest llibre que, com a bon àlbum il·lustrat, aprofita tots els elements formals que el componen per a integrar-los en la narració. Tant és així que abans d’obrir-lo s’ha d’anar amb compte de no fer malbé els calçotets de cartolina roja que mostra l’ós blanc dibuixat en la coberta i que, per tant, s’han de traure amb cura per poder començar a llegir. Aquesta sorpresa inicial combina perfectament amb el format allargat de l’obra i, a més, no serà l’última ja que, l’interior amaga encunys divertits amb forma de calçotets amb els quals es juga a endevinar de qui poden ser aquests i que s’integren deliciosament amb el relat. 

Els calçotets de l’ós blanc és, en definitiva, una proposta tendra, de pàgines netes i il·lustracions de colors vius amb un text senzill que capta ràpidament l’atenció dels infants perquè s’identifiquen de seguida amb el protagonista, tan desastre i despistat que alhora provoca les rialles d’aquests però també les dels més grans perquè, efectivament, mentre es llig també es juga, es gaudeix i si es fa conjuntament, infants i adults, l’efecte no pot ser més plaent. A buscar els calçotets, doncs!

Clara Berenguer Revert

Revista Lletres Valencianes núm. 47 

 

Els calçotets de l'ós blanc

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación