Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

"Ai, clara València"

Posdata. Levante-emv

Del carreró a la ciutat

Del carreró a la ciutat. Aureli Silvestre. Edicions del Bullent. Picanya, 2011 

Una descoberta de la València històrica a través de l'aventura de dos adolescents que aprendran com es poden revertir les injustícies.

Ciutat que fas camí / quanta potència, / i quant d'oblit dins teu / clara València, canta el poeta bon coneixedor de la ciutat on ha nascut! ha jugat en els carrers i les places, i hi haüscut. El seus versos, doncs, són un plany, un plany per  una ciutat que és d'ell i nostra, perquè ha vist com el seu creixement i  transformació, sense nord ni mida ha estat possible per l'amnèsia col·lectiva, per l'oblit de la pròpia identitat. El fortíssim desenvolupament de la ciutat de València la inajornable expansió d'ençà l'enderrocament de les muralles a mitjans del segle XIX, però sobretot durant les darreres dècades, en les que el creixement ha tingut una acceleració  exponencial, promoguda per la voracitat immobiliària i urbanitzadora, impulsada per les autoritats locals, ha canviat de forma radical i profunda la fisonomia de la ciutat, alhora que ha estat l'origen de greus conflictes socials. És conegut  com alguns barris emblemàtics (antics poblats a tocar de la ciutat! engolits per aquesta i barris genuïns fundacionals) s'han vist afectats de manera dramàtica per una desestructuració, desvertebrament  i pèrdua del patrimoni i de la personalitat propis. Tant se val les vanes i facecioses justificacions dels regidors municipals de la "cosa pública", en la defensa vehement d'un model de ciutat moderna, cosmopolita  i d'avantguarda  (que al capdavall s'ha revelat com un dèbil, perdó costosíssim, escenari de cartó pedra) perquè la conseqüència mes esfereïdora ha sigut la pèrdua de la identitat de la ciutat, davant la indiferència de la gran majoria de l'opinió pública ciutadana.

Dic açò perquè "la percepció i la identificació de la ciutadania amb algun referent és poc nítida" (j.Sorribes) i reduïda a les celebracions festívoles, a la participació en rituals inalterats, i en Ia commemoració d algun tret o mite representant de les essències pàtries. Es fa doncs imprescindible conèixer, i donar a conèixer la història de la ciutat de València, perquè coneixent la seua història podrem comprendre-la (fer-la nostra, identificar-nos-hi), i arribar a estimar-la com cali es mereix. No hi ha cap altre camí. I dic açò arran de la publicació del llibre d'Aureli Silvestre, Del carreró a la ciutat, que inaugura la nova col·lecció de Bullent titulada  Petjades -Claus històriques, una bona idea" Tot i la intenció de l'autor per descobrir al públic lector la València històrica no és tracta de cap guia turística ni tampoc d'un exhaustiu estudi històric, sinó d'una passejada per la ciutat, places, carrers, mercats, indrets, racons, edificis nobles i restes arqueològiques, veïns del temps passat i de la història els els trets d'una identitat. València la ciutat se'ns hi presenta com una descoberta sorprenent, a cada cantonada, en els ulls esbalaïts de les dues jóvens protagonistes, i també en els del lector d'aquest llibre, no cal dir-ho.

Una visita, doncs, que canviarà la forma de veure i entendre la ciutat, quan les dues amigues, de la mà d'un familiar, s'hi impliquen, des de la consciència reivindicativa veïnal en la defensa del patrimoni, la història i la personalitat dels barris que la conformen, convertida alhora una lluita oberta per la identitat de la ciutat . Del carreró a la ciutat és un llibre que s'adreça als joves lectors perquè ells són veïns de tots els temps, contemporanis d'un present ple d'esperança, que l'autor el veu amable.

 

 

Del carreró a la ciutat

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación