Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Algú ens ensenya a parlar?

Revista lletres Valencianes núm. 28

Aproximación a la literatura oral

Ens passem la vida utilitzant el llenguatge oral, uns més i altres menys evidentment, però molt més temps que l’escrit.Tanmateix, poques persones es preocupen de l’oralitat i la seua cutura queda eclipsada per la grandesa de la literatura i el llenguatge escrit.

Aquesta societat occidental tan «innovadora, progressista i avançada» s’oblida de l’oralitat. Deu ser tan resignat el paper que hi ha un abús manifest als països rics en l’època d’internet. I és que a poc que analitzem els missatges dels mitjans de comunicació escrit, a ben segur que trobarem molta palla. I possiblement d’això es tracta, doncs hem de reconéixer que sabem poc i la immensa majoria de la informació no és del tot certa.

Quan per casualitat algú comunica una veritat, hi ha mecanismes socials adequats per a sepultar-la, considerar-la exòtica, tapar-la amb milions d’escrits superflus o reprimir-la.

Acceptada la gran deficiència que tenim de cultura oral i l’aclaparadora majoria de l’ensenyament escrit, només queda per reflexionar què podem fer sobre el tema. I en aquest camí es troba l’aportació del llibre Aproximación a la literatura oral de la professora Morote. Un volum que tracta les teories i principis de la literatura tradicional i la seua natura contextualitzada, intertextual i intercultural, per a benefici de professorat i alumnat de qualsevol nivell educatiu.

L’escrit s’inicia amb els estudis preliminars realitzats per les professores Ana Ortega i Nieves Gómez que delimiten un estat de la qüestió sobre la literatura oral i la realitat, i sobre la llegenda respectivament. A continuació, una introducció obri els quatre apartats fonamentals del llibre: la conceptualització i característiques de la tradició oral, una interessant investigació sobre les llegendes i la seua tipologia, una introducció d’aquest gènere literari a les aules, i la concreció al nostre país i altres zones properes. Finalitza amb unes consideracions finals, molt d’agrair, i la bibliografia corresponent.

El volum forma part de la prestigiosa col·lecció de manuals pràctics de didàctica que publica aquesta editorial junt al Departament de Didàctica de la Llengua i Literatura de la Universitat de València. Com a principals característiques, destaca una estructura clara reforçada amb requadres, llistes i classificacions, exemplificacions i alguns intents de propostes que no s’acaben de concretar, però obrin camins a la investigació i la lectura.

Possiblement caldria ubicar la introducció al principi del llibre davant dels estudis preliminars per a donar-li una visió de conjunt; i segurament un major detall de les consideracions finals hagués reforçat millor el seu missatge. Per últim, es troba a faltar en la bibliografia una major incorporació d’aportacions del segle XXI i d’autors i obres del nostre àmbit lingüístic més específic.

Enric Ramiro Roca
Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/ensayo.pdf

Aproximación a la literatura oral

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación