Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Anarquistes, oportunistes i criminals

Revista Lletres Valencianes núm. 41

Trencatenebres

Trencatenebres Juli Alandes.  Premi Octubre 2014 Editorial 3i4

Coincidint amb la darrera Fira del Llibre de València i amb l’aval pel Premi Andròmina de narrativa, Juli Alandes va presentar la que, sens dubte, és la seua proposta més complexa, més arriscada i més arrodonida. Si en novel·les anteriors, com ara Crònica negra o La mirada del cocodril, recorria terrenys fèrtils en discòrdies –la polèmica sobre l’origen primigeni de la llengua dels valencians, en el cas de la primera, o la política valenciana més actual–, en Trencatenebres l’autor s’endinsa en els anys convulsos i sangonosos de la dècada dels trenta. Ho fa com acostuma: alternant la ironia, el rigor històric, l’ambició per explicar des de l’anècdota i una intenció quasi pedagògica d’ensenyar-nos el passat col·lectiu, sense que això el limite a l’hora de desplegar la mordacitat o el sarcasme que el caracteritzen i evitant qualsevol temptació de judici gratuït.

Carregat de les eines que singularitzen la seua escriptura, Alandes escomet la feina d’introduir-nos en l’argument com en un joc. En la primera part de la novel·la –anomenada «El sambori»–, crea les veus narratives que delimitaran el tauler: un femater que fuig de la misèria sense cap fortuna, un metge republicà i les seues filles gens convencionals, un falangista enfoscat en la tropa anarquista, un poeta oportunista i, entre tots ells, un violador homicida. En la segona part –batejada amb encert «La tella»–, l’autor proposa que apostem per un d’aquests sospitosos, que ens arrisquem per una d’aquestes caselles, que esdevinguem detectius al mateix temps que discorre la investigació criminal. 

Amb l’excusa dels diferents assassinats, Trencatenebres viatja des de les tensions prebèl·liques d’una Ribera dominada pels cacics fins al front d’Aragó, controlat per les columnes anarquistes, i fa incursions puntuals i incisives cap a la rereguarda valenciana on les autoritats republicanes malden per reconstruir les estructures de l’Estat. En aquest trànsit, els protagonistes ensopegaran amb personatges reals com els germans Pellisser, participaran dels debats sobre avantposar la guerra a la revolució i es veuran immersos en episodis poc coneguts com els enfrontaments d’octubre del 1936.

Un dels aspectes més destacables de la novel·la és que l’aposta per una configuració coral està encaixada de manera convincent. L’obra es presenta dividida en breus intervencions dels personatges que permeten que el lector conega els seus pensaments i veja com interactuen entre ells mitjançant uns diàlegs eficaços i versemblants que doten de ritme i matisos la novel·la. El resultat cobreix amb suficiència els riscos d’aquesta tria i certifica l’habilitat d’Alandes, qui ens fa perseguir un assassí enmig d’un paisatge caòtic on la mort passeja per les cunetes i les barricades sense cap escàndol.

Joanjo García. 

Revista Lletres Valencianes núm. 41

 

Trencatenebres

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación