Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Anem de festa?

Revista Lletres Valencianes núm. 44

El 9 d'octubre

Editorial Tàndem ha posat en marxa una col·lecció destinada a un públic infantil amb la qual, d’una manera amena i divertida, s’intenta explicar als més menuts de la casa algunes de les dades més assenyalades del nostre calendari. La col·lecció porta com a títol «Anem de festa» i s’enceta amb els tres llibres següents: El 9 d’octubre, La màgia del Nadal i Moros i cristians.

Cada títol d’aquesta nova col·lecció, tant en les il·lustracions, d’una importància cabdal, com en la narració, té una autoria diferent. Es tracta d’artistes gràfics i d’escriptors de reconegut prestigi en els seus respectius camps i alguns amb una important obra al darrere.

L’edició està molt ben cuidada, té un format manejable, amb un gramatge substancial de paper i unes il·lustracions a tot color, la qual cosa vol dir que estem davant d’un producte d’una qualitat indiscutible.

Des que naixem vivim sotmesos a una realitat que ens imposa el calendari. El calendari no és sinó l’articulació mesurada de les voltes que el nostre planeta dóna sobre el seu propi eix i sobre el Sol. Al llarg dels segles, hem anat afegint-li diverses celebracions, com ara la dels solsticis d’hivern i d’estiu, que després hem anat canviat de nom per adequar-los a les nostres creences, Nadal i Sant Joan respectivament, però hi ha altres diades que celebrem i de les quals sovint desconeixem l’origen o el coneixem d’una manera molt vaga. Encetar una col·lecció sobre les festes del calendari valencià pel mes d’octubre podria fer pensar a molts que és un error, però no ho és, ja que el 9 d’octubre és el dia que celebrem el nostre natalici com a poble, el primer dia d’una llarga i rica història que ens ha fet arribar fins on som. El Nadal, per la seua banda, ens situa dins de la cultura occidental.

Tanmateix, que les meues paraules no els porten a la confusió, no ens equivoquem, no estem davant de llibres sense ficció. Cada títol, cada festa, gira entorn d’un relat on els protagonistes són els infants. Així, en El 9 d’octubre, ho són Marc i Mireia, o en La màgia de Nadal, són Alícia i el seu iaio Fèlix. A través d’una trama senzilla i amb un llenguatge directe i diàfan –no per això exempt de lirisme– descobreixen, juntament amb el jove lector, els orígens, l’evolució i totes aquelles coses que giren al voltant de la festivitat de torn, com ara Jaume I, la mocadorà, l’home dels nassos, la carta als Reis, etc.

Les il·lustracions comparteixen el protagonisme amb el relat. Tenen una gran càrrega, una gran presència estètica. Els il·lustradors no sols han volgut ser els torsimanys que traslladen d’un llenguatge, on la paraula és la matèria primera, a un altre on ho són el dibuix i el color; no, els il·lustradors embolcallen el text i l’enlairen fins a convertir-lo en un tot amb una gran capacitat de seducció per als joves lectors.

Som immersos dins d’una espiral en què la globalització i els diversos canvis socials que s’han produït al llarg dels darrers cinquanta anys al nostre país estan arraconant les nostres tradicions més genuïnes, que tenien una sòlida presència en les nostres celebracions, i ens n’imposen, a través de la literatura, la televisió, les xarxes socials o el cinema, d’altres provinents majoritàriament del món anglosaxó, darrere de les quals sovint hi ha interessos de grans grups comercials; per tant, benvinguda siga aquesta iniciativa que no ve a posar les coses en el seu lloc, sinó a intentar que aquesta espiral no ens arrossegue del tot amb ella.

Manel Alonso i Català

Revista Lletres Valencianes

El 9 d'octubre

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación