Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Anna Esteve: “No crec que siga casual que tants poetes conreen els dietaris. Hi ha una afinitat en la mirada”

Eldiario.es/ Lourdes Toledo | 23-03-2020

Anna Esteve Guillén (Alacant, 1977) és actualment professora titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, on treballa des de 2006. Doctora en Filologia Catalana amb la tesi “El dietarisme català entre dos segles”, les seues línies d’investigació principals s’han centrat en les formes autobiogràfiques en la literatura contemporània: dietaris, autobiografies, memòries, etc. De fet, Anna Esteve és una de les persones que més ha investigat a casa nostra l’anomenada “literatura del jo”, un gènere al qual la Universitat d’Alacant (UA) sempre ha dedicat una atenció especial a través dels Simposis de Literatura Autobiogràfica organitzat pel Grup de Recerca de la Literatura Contemporània de la Universitat. Darrerament dedica gran part del seu temps i treball a la didàctica de la literatura. A hores d’ara és Vicedegana de Qualitat i Política Lingüística.

De tarannà inquiet i molt feinera, la professora Esteve és una persona arrelada a Alacant, on hi va nàixer. “Treballe i visc a Alacant, la qual cosa –diu– impregna personalitat”. Potser sona una mica com si fos una heroïcitat, però no tant per com ho diu, sinó perquè treballar per i amb la nostra llengua a Alacant té un valor i un compromís afegit. No cal que diga més.

Implicada en la vida cultural de la seua ciutat i de la comarca de l’Alacantí, Anna Esteve, propera al valencianisme i al progressisme des de ben jove, ha treballat fermament per la normalització lingüística i una educació plurilingüe a les comarques del sud. Durant un temps va formar part de la junta directiva de La Cívica, l’Associació cívica per la normalització del valencià de l’Alacantí, una entitat que va tenir molta activitat i ressò en els anys vuitanta i noranta. En definitiva, res més lluny d’una professora que va a la facultat, fa classe, se’n torna a casa, corregeix, estudia, i al dia següent el mateix. Anna Esteve, a més d’escriure, ensenyar i investigar, toca carrer, participa de la vida cultural de la ciutat i està en contacte amb les inquietuds i els problemes dels instituts i de l’escola, dels professors i dels mestres.

En l’àmbit acadèmic Anna Esteve ha format part del Grup d’Estudis Transversals, amb el qual ha participat en l’organització de diversos seminaris internacionals, i del Grup d’ investigació de Literatura Contemporània de la UA. Durant més de deu anys va col·laborar en diferents projectes d’investigació centrats en l’estudi de la literatura autobiogràfica catalana (2003-2014) i va publicar amb altres autors diferents monogràfics al voltant d’aquest camp d’estudi. Darrerament ha dedicat part de la seua tasca docent i investigadora a la literatura infantil i juvenil i a millorar l’ensenyament i l’ús del valencià en els centres educatius, i en particular en contextos plurilingües de qualitat. El seu compromís amb la nostra llengua i la lectura han sigut una constant, com prova el fet que haja estat assessora de la Fundació pel Llibre i la Lectura dins del Pla de Foment pel Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana. Darrerament, Esteve ha participat en el projecte d’investigació: “Els espais virtuals per a la promoció del llibre i la lectura”, dirigit per la professora Gemma Lluch, de la Universitat de València, amb una atenció especial a l’estudi dels blogs com a eines per a la promoció lectora.

Entre les obres que ha publicat destaca l’assaig El dietarisme català entre dos segles (1970-2000) (Premi Serra d’Or, 2011), fruit de la seua tesi doctoral, així com la seua participació en volums col·lectius, com ara El compromís literari en la modernitat. Del període d’entreguerres al postfranquisme (1920-1980) (2016). Igualment, ha publicat estudis i articles en revistes internacionals.

Aquest matí incert, d’un hivern primavera o una primavera hivernal, em trobe amb Anna Esteve, diria jo, en el seu medi natural, el Campus universitari de Sant Vicent del Raspeig. Només cal veure l’energia, la fermesa i la naturalitat amb què camina de bon matí, mentre parla amb els alumnes i m’explica què farem ara després. De fet, avui estic a la Universitat d’Alacant per dues raons: per a parlar als seus estudiants sobre “dietarisme i dones” a partir del meu llibre, Amèrica endins, a proposta d’Anna Esteve, i per a conversar amb ella en una entrevista relaxada sobre el seu treball de recerca i la seua implicació en la docència i la societat d’Alacant, en un matí estranyament plujós que em permet captar la guspira d’aquest campus i dels seus alumnes, i saludar part de l’equip del departament de Filologia, del qual n’he sentit dir moltes coses, i totes bones.

Llegir més: https://www.eldiario.es/cv/eldiariocultura/Anna-Esteve-dietaris-Hi-afinitat_6_1007259281.html

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación