Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Aprendre de les diferències

Revista Lletres Valencianes núm. 29

UNA JOGUINA PER A IRINA

Una joguina per a Irina. Neus Varela. Edicions 96. La Pobla Llarga, 2010.

Entendre la vida dels altres pobles no és fàcil quan no ens hem bellugat de casa. Precisament, aquesta novel·la breu planteja com les persones podem canviar d’actitud i fins i tot de vida quan viatgem i l’aventura del viatge ens posa en contacte amb altres realitats culturals i socials.

Neus Varela (La Pobla Llarga, 1962) ha escrit una novel·la molt digna de llegir per adults i adolescents. En ella, amb misteri i tocs d’humor, posa accent sobre un dels temes més conflictius i sinuosos de la societat actual: les diferències socials i el respecte per la diversitat cultural.

Potser valga la pena recordar que en els últims anys Espanya s’ha convertit en un país receptor de molts ciutadans estrangers d’arreu del món, molts d’ells han integrat en el seu dia a dia els costums d’ací i han aprés fins i tot dues llengües noves. Tanmateix, la integració és un procés lent i delicat, que en ocasions confonem amb l’assimilació, i sempre hi ha persones se’n queden fora.

Aquest és el cas d’Irina, una de les protagonistes de la història, junt amb la seua família.

Romanís d’origen, és a dir d’ètnia gitana, la família d’Irina segueix els seus costums sense atendre raons com ara el dret a la llibertat i a una educació, entre altres.

Així les coses, han decidit separar la seua filla pre-adolescent de la vida quotidiana (amics, escola i jocs) per casarla amb un home més gran que ella, un desconegut no estimat per Irina, que l’arribarà fins i tot a maltractar.

Ella, una jove decidida i coratjosa, s’hi rebel·larà en breu ajudada també per una professora seua, Isabel, la gran protagonista de la història, una dona sensible i atenta que decideix clavar-hi cullerada i seguir endavant, passe el que passe.

Construïda sobre l’estructura d’un thriller, el relat planteja un crim d’espoli i la persecució despietada per part d’una banda de criminals. Però la història més colpidora és la que naix dels encontres inesperats i de la descoberta d’un altre món, d’una cultura ben diferent a la nostra.

Isabel, que imaginava Romania a partir del que havia llegit i li havien contat, s’endinsa ara en el cor d’un país majorment rural que es desenvolupa a base de patiment i comportaments poc ètics. Val a dir que, a més d’estar ben construït, el relat manté un ritme vertiginós d’esdeveniments inesperats, combinats amb delicadesa amb instants ben poètics de calma i reflexió. Tant és així que, entre presses i contratemps, Isabel despullarà la seua vida davant seu i del lector en un acte de sinceritat que li valdrà un gran esforç personal, però també la recompensa de reconciliarla amb la vida.

Tot plegat, Una joguina per a Irina és una novel·la de viatges, aventures, i repte personal, però també de denúncia i de conscienciació ciutadana. En ella es posen sobre la taula molts temes dolorosos, com ara el menyspreu i la falta de comprensió envers els altres, però també s’hi deixa entreveure un bri d’esperança a través de persones admirables que dediquen part de la seua vida als altres.

Lourdes Toledo
Lletres Valencianes, nº 29

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/narrativa.pdf

 

 

UNA JOGUINA PER A IRINA

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación