Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Arribarà el dematí

Revista Lletres Valencianes núm. 50 / Beatriz Jiménez

Arribarà el dematí

Si la visió del País Valencià del procés sobiranista català necessitava una novel·la de referència, ja la té. Arribarà el dematí és un viatge emocional del sud al nord, del País Valencià al Principat de la mà de la seua protagonista, la Laura. La darrera novel·la de Joanjo Garcia és una reflexió sobre els dubtes i les implicacions d’un procés polític, basat en la reafirmació de la identitat col·lectiva.

Mitjançant la militància activa d’algú que no acaba d’encaixar en cap de les posicions predefinides i que s’ha acostumat a veure i viure la seua realitat des del precipici, l’autor posa en escena alguna cosa més profunda que el procés en ell mateix: els orígens i la formació d’eixa identitat, allà d’on ve i la seua consolidació com a opció real. I aquesta és, probablement, l’essència del llibre, la justificació moral per contar allò que conta sense caure en heroïcitats gratuïtes i sense recórrer als grans referents. La història està explicada des de la senzillesa de la gent normal, des de les relacions quotidianes i les converses comunes, perquè eixos són, per a l’autor, els antecedents del procés sobiranista a Catalunya.

Malgrat el rerefons polític i les reflexions sobre la identitat, hi ha més. Arribarà el dematí no és un assaig polític, ni un tractat sobre l’independentisme català, és una novel·la de personatges propers i reals, que dibuixa la lluita i la decepció d’una generació que viu entre el compromís polític i la inestabilitat emocional. La recerca de la identitat personal i la necessitat d’oficialitzar la col·lectiva discorren paral·lelament i s’entremesclen en les converses i els viatges en tren de Barcelona a l’Arborç, en les relacions familiars que van enfortint-se al llarg del relat i en la inevitable identificació que un determinat públic farà amb els personatges i els seus problemes.

I tot introduït per un principi aclaparador que s’ha convertit en un reclam a l’hora de parlar-ne o recomanar el llibre, un relat en ell mateix que no pot deixar indiferent ningú i que estarà sempre present en la novel·la: el vertigen com a punt de vista. Potser això és Arribarà el dematí.

Beatriz Jiménz

Revista Lletres Valencianes 50

Arribarà el dematí

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación