Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Atenció, fràgil

Revista Lletres Valencianes núm. 51 / Paula Pérez de Lanuza

Grans amics

Bir és un xiquet de costums. Cada dia juga amb el seu estimadíssim Eti dalt de la seua muntanya preferida, el Puigdecop. Només els calen unes caixes de cartó i tota la imaginació del món. A Bir li agrada la seua rutina. La repetició dels mateixos patrons l’ajuda –probablement– a acceptar un món sovint difícil d’entendre.

Per això la seua pau trontolla amb l’arribada de Xu. Els seus esquemes canvien i, mentre intenta acomodar-se a la nova realitat, es desestabilitza, se sent desplaçat i finalment decideix aïllar-se.

Però Eti –que el vol massa– i Xu –que ha hagut de fer un esforç titànic per a atrevir-se a acostar-se als dos xiquets amb la seua caixa de cartó– no estan disposats a perdre el seu amic Bir. Saben, tan menuts com són, que la vida els ha presentat una magnífica oportunitat que no volen desaprofitar.

Grans amics és un llibre sobre la fragilitat i la fortalesa dels vincles humans, sobre la vulnerabilitat a què ens exposen –de vegades– els petits grans canvis, sobre la por a allò desconegut, sobre la possessió i la gelosia i els efectes nocius que poden arribar a provocar. I és que sovint el temor a la transformació convida a passar tot de fantasmes que, quan s’instal·len, no fan més que bloquejar la possibilitat d’allò que encara no coneixem i que pot obrir-nos un món nou.

Grans amics ens conta què passa quan vencem les nostres inseguretats, quan ens atrevim a travessar una frontera, quan ignorem les veus dels fantasmes que ens diuen que tot anirà malament i que faríem millor si ens quedàrem com estem. Ens parla de la tendresa de l’acollida, del respecte cap a les necessitats i els ritmes dels altres, dels regals inesperats que tot ho capgiren i de com els canvis ens fan créixer si sabem abraçar-los.

Ens parla, en definitiva, de l’estima. I creiem tan necessari reivindicar totes les formes d’estima en el món on vivim, que no podem més que recomanar la lectura d’aquest llibre a grans i menuts, sols i acompanyats. Perquè al remat, i sense por a descobrir-vos el final de la història, tres grans amics són, sense cap mena de dubte, molt millor que només dos.

Grans amics és, doncs, un llibre de temes majors, dels que han inspirat les grans novel·les de la història. Tanmateix, estan tractats magistralment per Linda Sarah de la manera més senzilla i amable que es poguera imaginar i això fa que la lectura del llibre siga lleugera i –si em permeteu el símil pastisser– fins i tot esponjosa. I per si tot això fóra poc, les imatges de Benji Davies, amb el cromatisme exquisit que caracteritza el seu treball i unes pàgines compostes de manera equilibrada i riques en detalls, quasi ens fan sentir la brisa i les olors de la muntanya –que és el quart personatge que la història– i ens transporten a les vesprades eternes de les vacances infantils, quan repetíem una volta i una altra «a casa no».

Paula Pérez i de Lanuza

Revista Lletres Valencianes 51 

Grans amics

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación