Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

'Ausiàs March'

Saforíssims/ Josep Piera | 23-03-2020

Per a l’actual crítica especialitzada no hi ha dubtes a considerar Ausiàs March (1400-1459) com «el més gran poeta líric europeu del segle xv». Però, encara que el seu prestigi poètic s’ha mantingut sòlid al llarg dels segles, es pot afirmar que és un poeta poc llegit, o més reconegut acadèmicament que no interioritzat emocionalment pel seu profund dir propi. Ausiàs March va ser considerat un savi filòsof, un extrem amador, un patidor del desig, i el més reflexiu i apassionat dels poetes del seu temps. La seua obra poètica coneguda i reconeguda durant els segles XV i XVI, va ser fins i tot traduïda al castellà.  Tot i això, posteriorment anirà quedant envoltada d’una aura de prestigi callat, fins a ser recuperada amb l’arribada del Romanticisme.

  Al caliu regenerador de la Renaixença, el poeta de l’amor i de la mort és redescobert, i idealitzat com el darrer dels trobadors. Les visions renaixencistes dimensionen la figura del poeta com un símbol de l’amor. Al segle XX se’n fan noves interpretacions, traduccions, comentaris textuals, treballs històrics i biografies. Així és com Ausiàs March recupera la vigència complexa i perenne d’un poeta clàssic.

   La vida d’Ausiàs March, fins fa poc era, però, feta de silencis i d’oblits. D’ell, a pesar de la fama dels seus «dictats», a penes si se’n sabia que havia sigut fill del senyor de Beniarjó, Pere March, que havia estat falconer major del rei Alfons el Magnànim, que es tractava d’un noble cavaller valencià, i poc més. Hi havia dubtes sobre l’any i el lloc de naixement, però no sobre la data de la seua mort: el 3 de març de 1459 a València. Actualment, el personatge d’Ausiàs March ja resulta més visible, degut a les biografies que se li han dedicat: el jove femeller, el contradictori cavaller, l’home al qual «la velledat mal prova» perquè «la carn vol carn»…; és a dir, s’ha fet el retrat d’un personatge altiu, capaç d’analitzar-se interiorment, de cor i d’esperit, i alhora d’observar-se i de mostrar-se cruament davant l’espill de les paraules.

 Llegir més: https://saforissims.org/2020/03/02/ausias-march/

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación