Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Biografies parcials d’un retaule global

Xavier Diez / 'Descriu'

Biografies Parcials (4) Impuls

En els primers anys d’aquest segle, i induïts per Francesc Foguet i Mireia Sopena, amb la col·laboració de l’editor Francesc Mestres, un grup de joves inconscients de vint-i-molts i trenta-pocs anys ens vam fer el ferm propòsit d’encetar una col·lecció d’assajos en català. Encara que avui sorprengui, tot just travessat el mil·lenni, aquest gènere literari es trobava en una situació crítica a les llibreries.

Amb la insolència i la inconsciència pròpies de la joventut ens vam fer el ferm propòsit d’alterar la situació, i des de la migradesa dels nostres recursos, des de la intempèrie de la independència vam sortir per enfrontar-nos als elements. D’allà en va sorgir la col·lecció Argumenta, que entre 2002 i 2010 publicà dotze volums sobre la situació de la cultura i la societat dels Països Catalans des d’una perspectiva crítica i global. Els llibres, que van tenir una relativa bona sortida, es plantejaven en base a una dotzena de col·laboradors cadascun –bona part dels quals han acabat protagonitzant carreres professionals remarcables– que abordaven camps com la literatura, la música, les arts escèniques, la historiografia, la sociologia, les arts plàstiques, etc. Ara bé, entre les estrictes condicions a complir que teníem encarregats els coordinadors de cada volum havíem de procurar, entre els col·laboradors, l’equilibri de gènere i el de procedència: calia que les signatures fossin representatives de la pluralitat dels Països Catalans. Des d’una perspectiva personal aquell esforç fou d’una gran efectivitat pedagògica. Massa avesats a interioritzar les artificials fronteres administratives, els principatins, majoritaris, vam aprendre a veure els Països Catalans com a una unitat cultural amb una seductora diversitat.

[Llegiu-ne més]

Biografies Parcials (4) Impuls

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación