Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Cabanyal. Patrimoni i fractura social

Revista Lletres Valencianes

El Cabanyal: patrimonio en riesgo

El Cabanyal. Un barrio patrimonial a rehabilitar. Francesc Jarque, Trinidad Simó. PUV i Universitat Politècnica de València, València, 2013.

El singular patrimoni arquitectònic del Cabanyal, amenaçat pel projecte de prolongació de l'avinguda de Blasco Ibàñez, és reivindicat amb un breu volum publicat per les universitats valencianes, mitjançant un text d'enfocament històric i un exquisit tractament fotogràfic.

Des de fa vora 15 anys, el projecte de prolongació de l'avinguda de Blasco Ibàñez amenaça partir en dos el Cabanyal, amb una operació de reforma interior, o sventramento, que ha suscitat l'oposició de bona part del veïnat i la crítica quasi unànime dels experts internacionals en arquitectura i urbanisme. Moltes peces del valuós conjunt d'arquitectura popular cabanyaler desapareixeran si s'executa el pla municipal, que de moment ja ha generat una lamentable fractura social al barri.

Francesc Jarque i Trinidad Simó, autors del llibre, quedaren captivats fa vora quaranta anys pel singular modernisme popular que alegra els carrers del Cabanyal, al qual l'arquitecta va dedicar un capítol de la seua magnífica tesi. Simó coneix com ningú la fesomia urbana de València; ha dedicat bona part de la seua carrera a difondre i defendre aquest patrimoni. Jarque, atent observador, ha captat en milers de fotografies la realitat del territori valencià durant més de mig segle. L'interés comú en aquest valuós llegat arquitectònic fou la motivació per a confegir aquesta monografia, per a revisitar el Cabanyal.

El llibre, però, no ha estat elaborat com una guia d'arquitectura. Adopta un enfocament històric, amb un estil personal, molt directe i de vegades sentimental. I és ací, en aquest enfocament històric, on el text mostra algunes febleses. La narració es nodreix d'una barreja d'impressions personals i de referències documentals, moltes procedents dels treballs rigorosos de Sanchis Pallarés. Resulta molt interessant quan s'endinsa en aspectes arquitectònics, però perd rigor quan aborda qüestions històriques. L'autora comet ensopegades importants, com ara situar Jaume I en el segle xiv o afirmar que la riuada del Túria de 1957 fou acrescuda pel trencament d'un gran embassament.

Per contra, el tractament gràfic és excel·lent. Jarque posseeix una sensibilitat especial per a trobar la bellesa en objectes aparentment intranscendents del paisatge quotidià. D'altra banda, com a fotògraf experimentat, sap ben bé com fer lluir els elements senyers de l'arquitectura popular, i el llibre s'entaulella amb els millors mosaics i trencadissos del modernisme obrer i mariner del Cabanyal. També és mestre en l'ús de la imatge com a denúncia, que ací assenyala la degradació d'alguns racons del barri.

L'últim terç de l'obra se centra en el conflicte suscitat per l'operació de sventramento que podria mutilar la trama urbana del Cabanyal. És una crònica de les actuacions municipals i de la resposta social al barri, que es completa amb un recull d'extractes d'alguns articles que diversos autors han publicat en els últims anys en defensa del patrimoni arquitectònic del poblat marítim.

Clou, finalment, amb una breu reflexió sobre la pèrdua de la cohesió social experimentada de resultes del projecte de reforma urbana. El llibre pretén, en última instància, fer una reflexió sobre l'urbanisme del segle xix, el qual ha de partir d'amples consensos entre la ciutadania per a evitar ferides innecessàries en la trama urbana i en el teixit social.  

Carles Sanchis Ibor

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero32completo/revista-32.pdf

El Cabanyal: patrimonio en riesgo

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación