Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Cada vegada més segurs

Revista Lletres Valencianes núm. 28

Manual de Prevención Docente

El món occidental no vol patir i no vol accidents. Vol un món segur, on tot estiga dissenyat, planificat, estructurat i ... possiblement controlat. I en aquest àmbit es posen les mesures adequades per a que no hi haja esglais i tot continue al seu pas i, si pot ser, un poc més apressa cada vegada.

Per a aquelles persones que ja porten anys treballant, no sempre s’entén la por i les prevencions que impliquen les mesures de seguretat que s’empren. Als aeroports, a les universitats, a les fàbriques o a les obres de construcció, són multitud els aparells emprats per a estalviar vides humanes.

És cert que en ocasions es traspassa els límits de la lògica. Unes vegades és en atenció a salvar una vida humana i totes les precaucions són poques. En altres, però, es deu als interessos de certes fàbriques i empreses que volen vendre vacunes contra suposades malalties o aparells que miraculosament han de protegir-nos de perills inexistents. Com tot en la vida, requereix un equilibri i una lògica que s’estampa contra la voluntat de determinats sectors que prioritzen la seua voluntat contra les elementals normes democràtiques.

En aquesta ocasió, el volum ens presenta una estructurada programació de riscos laborals en el sector educatiu per a la formació del professorat i alumnat. La gran quantitat de persones implicades i la seua disseminació en nombrosos centres educatius de característiques molt diferents, configuren un focus important d’atenció. A més a més, és un àmbit professional on menys consciència es té del contingut dels riscos laborals, com ho corroboren distints qüestionaris. Tanmateix, és aquesta falta de conscienciació unida a la complexitat de la seua evolució i la integració d’alumnat amb discapacitats o la generalització de laboratoris, conformen un àmbit sensible.

El llibre està estructurat en sis capítols. El primer és molt general dedicat al treball i la salut docent, mentre el segon se dedica de forma monogràfica a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i el tercer sobre el drets, obligacions i participació dels docents en matèria de prevenció. La resta d’epígrafs ja estan centrats en els riscos docents derivats de les condicions de seguretat, higiene i ergonomia del centre, de les aules específiques o de l’autoprotecció necessària. Finalitza en un reduïda bibliografia, tota en castellà, molt actualitzada i una interessant normativa de directrius europees, lleis, decrets, reials decrets, ordres ministerials i reglaments que estalvien molt de temps i centren el problema. En resum, disposem d’un manual complet, clar i organitzat que sembla dirigit als docents, uns professionals que assumeixen una vegada més unes noves responsabilitats per al benefici de tota la societat. Esperem que aquesta voluntat legislativa que ha posat en marxa l’administració no siga una nova càrrega més i s’integre en la formació inicial i permanent dins d’una forma natural, reordenant i no acumulant més responsabilitats a un col·lectiu tan maltractat.

Enric Ramiro Roca

Lletres Valencianes, nº 28

Manual de Prevención Docente

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación