Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Camins tranquils

Revista Lletes Valencianes núm. 37

Vilafranca

Vilafranca. Els Ports. Un mar de pedra seca a mil metres d'altitud. Paco Tortosa. Edicions 96 i Ajuntament de Vilafranca. València, 2013

Moles, planes i gorgs abismals són el substrat topogràfic del vigorós i variat paisatge de Vilafranca, cobert per una densa xarxa de camins i assagadors de pedra seca. Paco Tortosa, a peu amunt i avall pel terme, proposa una manera assossegada d'aprehendre'l.

A les primeres calors de 2012, sempre tardanes en aquestes terres altes, Paco Tortosa va establir-se a Vilafranca. Allí va passar un any, al llarg del qual va recórrer els camins, els assegadors i les caletxes del terme; va travessar boscos, prats i congosts; va entrar als masos i les casetes de pedra seca, i va visitar les botigues, fàbriques i cases de la vila. Observà i prengué bona nota dels canvis que el pas de les estacions imposen en un dels paisatges més singulars del territori valencià. De les seues passejades, de les converses amb masovers i vilatans, dels sabors dels forns i cuines, i també dels freds del llarg hivern vilafranquí va destil·lar l'essència, per tal de donar un pas més en una fórmula ja assajada amb èxit a Silla i Sueca, d'on publicà monografies semblants els anys 2011 i 2012.

Com en aquests darrers treballs, Tortosa, guia experimentat, fa del lector un acompanyant que el segueix pels camins del terme. Abans de partir, el posa al corrent de les coordenades bàsiques del territori a explorar, amb una descripció introductòria dels paràmetres històrics i geogràfics. Després, el condueix per cinc llargues passejades que, entre parets de pedra seca, recorren els diferents paratges i paisatges del municipi. Finalment, per descansar i recuperar forces, reserva un capítol en el qual atén les celebracions i festes populars i uns breus apunts sobre la cuina local.

El guia és, sens dubte, un enamorat del paisatge dels Ports, un sentiment que no oculta en el text i que transmet molt eficaçment a través d'unes magnífiques fotografies, potenciades per un encertat treball de selecció i composició de cada pàgina. Ara bé, no es limita a la lloança: quan descobreix formes o pràctiques que no són del seu gust, no les oculta ni defuig la crítica; la més airada, devers els parc eòlics que darrerament han profanat els cims de les moles i tossals dels Ports.

El treball rebutja qualsevol aspiració erudita i, molt humilment, remet reiteradament el lector a un grapat de bons textos locals per a aprofundir en la coneixença d'aquests paisatges. S'acompanya, a més a més, d'una excel·lent cartografia elaborada per Pau Fuster, del Tossal Cartografies, i d'un pròleg de l'expert vilafranquí Josep Monferrer. Són, per cert, els vilafranquins els qui, obrint-li la intimitat de les seues llars i feines, acollint-lo i aconsellant-lo, esdevenen en part coautors d'aquest sentit treball.

El llibre és una clara mostra que la comprensió i el goig del paisatge demana, en cada lloc, un ritme diferent. Un temps lent, que pot resultar monòton en una vasta planura, és, en el cas de Vilafranca, absolutament necessari. Les variacions del paisatge i l'enorme biodiversitat del terme requereixen de calma per a no perdre els abundants detalls constructius del llegat paisatgístic ramader, d'assossec per a percebre la riquesa de les formes i canvis vegetals, i d'una certa capacitat d'observació per a copsar l'empremta espacial de la cultura masovera. L'obra esdevé, en conseqüència, una reivindicació del caminar, dels camins tranquils que travessen aquesta mar de pedra seca.

  

Carles Sanchis Ibor

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres36_e.htm

Vilafranca

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación