Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Camí d'amor', de Francesc Mompó. Perifèric Edicions.

Revista lletres Valencianes

Una «love story» amb final feliç

Francesc Mompó ha estat guardonat, per aquesta novel·la, amb el Premi de narrativa juvenil Benvingut Oliver 2008. La història d'amor entre els adolescents Màrius i Talia és l'eix argumental d'aquesta novel·la romàntica.

El títol de la novel·la està ben trobat. Màrius i Talia recorren, efectivament, un camí llarg i no sempre fàcil per arribar a la consolidació d'un amor que es manifesta ferm des del principi. Perquè la novel·la s'inicia en el moment en què l'un pren consciència de l'altre, un moment que l'autor situa en la infantesa. És com si aquests dos personatges hagueren estat tocats pel destí i d'una manera inevitable estigueren «condemnats» a romandre junts per sempre més. L'amor que es manifesten és plenament correspost, sincer, sense daltabaixos -tret del que es produeix gairebé al finalde la novel·la a causa d'un missatge de mòbil o «sobret», com diu l'autor. Com manté, per tant, el narrador la intriga- Quins són els elements que ens han d'enganxar com a lectors? Doncs els entrebancs familiars derivats de la posició social de Màrius. El senyor i la senyora Rosell, els pares del protagonista, s'oposen a una relació que consideren poc adequada per al seu fill. Trobem les diferències de classe social -si és que encara puc usar aquesta expressió- en la base d'aquest conflicte. Però no només això. Per acabar-ho d'arreglar, les traces que va deixant el narrador a propòsit de la poca salut de Màrius acaben esdevenint l'escull més greu que han de superar pares, fill, núvia i amic. La cura d'humilitat necessària i la prova d'amor definitiva per fer de la relació de Màrius i Talia una relació modèlica.

Òbviament, i com no podia ser d'una altra manera, l'autor també ha literaturitzat el moment en què Màrius i Talia consumen el seu amor: «A la vora d'aquell barranc per on ells havien baixat, un mant de gespa verdejava mig amagat entre pins i salzes.» Un moment narrativament complicat que Mompó essencialitza amb el següent paràgraf: «La gespa fresca i la flonja terra acollien dos cossos en combat amatori. Res de mesquí en cada besada; res de mesquí en cada abraçada; tot era estima jovenívola i temps estiuenc: foc i flama.» Les ressonàncies del millor Papasseit, així com les metàfores literàries més recurrents, acompanyen els dos joves inexperts en un dels fragments més àlgids de la narració.

L'amistat, la perseverança, la fidelitat, la humilitat, la responsabilitat o, fins i tot, la fe, entesa en un sentit ampli, són valors que la novel·la traspua i que ens van molt bé de cara al públic adolescent. Tot això, comptant que la història d'amor romàntic, en el sentit primigeni del terme, i l'estil en què està narrada aconseguisca atrapar-los (als lectors, vull dir).

_ Isabel Clara Moll Soldevila

Lletres Valencianes, nº 26

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/infantil_juvenil.pdf

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación