Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Començar a construir alternatives

Manel Alonso / «Lletres valencianes», 52

De plantes, talaies i cims (i una aroma)

Els objectius d’aquesta banda nascuda a Alcoi l’any 2000 i amb base a la ciutat de Barcelona són oferir una visió crítica de la societat, com també expressar, suggerir i evocar emocions i sentiments d’allò més universals.

Els components de Verdcel se senten compromesos amb valors positius com ara la defensa del medi ambient, el benestar i la justícia social, la llibertat d’expressió i de creació. El passat mes d’abril, la banda presentava públicament el seu darrer treball, De plantes, talaies i cims (i una aroma) –Edicions 96–, un llibre acompanyat per un cedé amb un treball musical excel·lent per al qual han comptat amb col·laboradors de luxe. El disseny, la maquetació i les il·lustracions han estat a càrrec de Daniel Olmo, mentre que dels textos s’ha encarregat Alfons Olmo.

Daniel Olmo, amb l’estil que el caracteritza, oferix unes il·lustracions on la mirada, les relacions humanes sempre tan complicades i l’arrelament i el desarrelament social i amb el medi s’aboquen amb uns colors que expressen una certa melangia, un cert desencant que contrasta d’allò més amb eixa proposta crítica, sovint dura, mai pamfletària, però sempre esperançada del discurs artístic de Verdcel.

Alfons Olmo, per la seua banda, ens brinda uns artefactes literaris perfectament organitzats en dos grans grups, alfa i omega, alhora subdividits en diversos apartats. Aquests artefactes d’extensions i formes irregulars, com les mateixes cançons que compon, són una intel·ligent barreja de diversos gèneres literaris: hi ha poesia, assaig, aforismes, filosofia i narrativa.

Olmo té una certa propensió a un simbolisme en el qual res no és sobrer. Cada element del mateix títol és convertit en un símbol que li servirà per a suggerir, per a evocar, per a reflexionar i, al final, per arribar a conclusions. Així, la talaia és un element de construcció, un edifici des d’on defendre’s de les agressions, des d’on observar, i també un lloc des del qual podem crear una llar que volem oberta i amb comunió amb el paisatge i el paisanatge que l’envolta; les plantes de creixement, però també eixa natura de la qual formem part i que necessitem per a tindre una existència sana i equilibrada; el cim, la fita final del camí que és la nostra existència, i les aromes, el fruit que donarà el treball.

Estem davant d’un llibre que no ha estat ideat per a entretindre’ns, sinó per a sacsejar-nos, obrir-nos els ulls i invitar-nos a pensar. Un llibre que ens parla d’emocions i de sentiments individuals, però que també ens obri a interessants reflexions que emanen des d’una individualitat que se sap una part de la societat. Una individualitat preocupada pels diferents aspectes de les relacions de l’ésser humà amb el seu entorn i pel poder que manipula, que enfronta, que corromp, que destruïx la natura, la llengua, la cultura, el poble, en benefici propi.

De plantes, talaies i cims (i una aroma) és un llibre d’una crítica contundent i alhora ple de propostes enraonades pensades per a fer-nos créixer en el nostre camí cap a una societat més justa i humana.

De plantes, talaies i cims (i una aroma)

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación