Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Companys en el viatge de la vida

Revista Lletres Valencianes

A LA VORA DEL CAMÍ

A la vora del camí. Carmen Ribelles i Cristina Carrasco. Edicions 96. La Pobla Llarga, 2009.

Amb els poemes que componen aquest llibre, les autores han volgut mostrar als xiquets aquelles coses amb les quals solem trobem en el camí de la vida, i que la majoria de les vegades no som capaces de contemplar. En aquesta ocasió, els companys de viatge seran els caragols, les formigues i les aranyes, els mateixos que solem trepitjar al nostre pas sense reparar en ells.

Recomanat per a xiquets i xiquetes que comencen a llegir, Edicions 96 presenta, dins de la seua col·lecció «Bressol de Lletres» el llibre titulat A la vora del camí, del que són autores Carmen Ribelles i Cristina Carrasco. El primer que em va venir a la ment en veure el títol d'aquest conte va ser una cançoneta que solia tararejar la meua mare, quasi sempre quan alguna cosa li preocupava. La cançó popular a la qual em referisc deia així: «A la vora del riu mare m’ha deixat els espardenyes, mare no li ho diga al pare que jo tornaré per dobles eles». Temps joiosos aquells de la infantesa!

La realitat, que sol imposar-se a cada pas, em va fer tornar la mirada al deliciós llibre que tinc entre les mans, llibre que sens dubte està destinat a fer feliços als més menuts de cada casa. La portada del conte que ens ocupa està distribuïda de la següent manera: una aranya, una papallona, un conill, un caragol i en el centre, enquadrat entre els animalets ja descrits, el títol A la vora del camí sobreeixint de manera important amb lletres fosques sobre el blanc nacarat de la cartolina.

Sempre he cregut que la poesia per a xiquets ha de conservar certes estratègies. Una d'elles és precisament la de mostrar als xiquets i xiquetes tantes imatges com puguen assumir perquè resulten interessants als xicotets que comencen la fantàstica aventura de llegir. Es pretén que recorden una determinada història, quasi més pel que representen els dibuixos que componen el conte que per les paraules, alienes en principi als petits lectors.

Tant les cançons com els poemes poden representar aqueixa realitat vital que les autores lliuren, en aquest cas a mans plenes, als xiquets i xiquetes.Així ho han entès Carmen Ribelles i Cristina Carrasco, els qui han incorporat una rima senzilla i efectiva capaç d'introduir als xiquets en l'art de la composició poètica, com veiem en les estrofes de les pàgines 13 i 27 del llibre A la vora del camí. En primer lloc tenim una representació gràfica de l'hivern que amplia el significat de la següent estrofa: Quan a dalt l’hivern / els arbres nuets / diuen tremolant: / quin fred, quin fred. En el següent exemple veiem com les autores introdueixen en la mateixa estrofa elements coneguts i uns altres aparentment desconeguts com són les llaminadures, els animals i els insectes, tan properes per als xicotets les primeres, tan estranys a voltes els segons: La ovella ens dóna llana; / les abelles la mel; / de la canya trac el sucre / i del sucre, el caramel.

Cançons, embarbussaments i jocs lingüístics que reforcen sens dubte l'aprenentatge dels xiquets de la manera més divertida, més lúdica i per descomptat més convenient.

Mª Teresa Espasa
Lletres Valencianes, nº 29

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/infantil_juvenil.pdf
 


 

A LA VORA DEL CAMÍ

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación