Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Conceptos y teorías sobre educación' Vicent Horcas, Piedad M. Sahuquillo i Francesc J. Sánchez. Tirant lo Blanch.

Revista Lletres Valencianes

Apunts per a fer memòria

Concebut com un manual universitari d'orientació i estudi de l'assignaturaTeoria i Institucions Contemporànies de l'Educació, els autors ens presenten uns apunts aproximatius als conceptes, la història, els corrents i els clàssics més influents de les pedagogies innovadores.

El filòsof Emilio Lledó ho va expressar de manera succinta i meridiana: «Ser és, essencialment, ser memòria.» Pel que fa a l'escola, la institució és inconcebible al marge del seu present i del seu passat. D'ací ve la importància de recompondre els fils de connexió entre l'avui i l'ahir: entre la memòria col·lectiva i la realitat concreta, entre el discurs portador de principis i valors, i senyals d'identitat i d'apropiació subjectiva d'aquestes tradicions en les nostres vides quotidianes canviants i efímeres. De vertebrar una història invertebrada. Tanmateix, «avui en dia s'aprecia una obsessió, deliberada o inconscient, per esborrar el passat, per desterrar dels discursos educatius actuals els referents i les arrels sobre els quals han crescut i cristal·litzat les idees i les pràctiques pedagògiques més innovadores dels nostres temps». Ho apunta de manera encertada Jaume Carbonell en Pedagogías del siglo XX (2000), un volum de referència que ens acosta les trajectòries i al pensament d'onze autors decisius en la configuració del pensament i de pràctiques docents transformadores.

Potser tot això és coincident amb el que es plantegen Horcas, Sahuquillo i Sánchez en enllestir aquest manual per a estudiants universitaris. Sense pretensions d'exhaurir el llegat de pensadors que han tingut una influència decisiva en la història de l'educació a Occident, els tres professors fan una tria intencionada de testimonis que ajudaran l'alumnat a entendre les principals idees i projectes que estan en la base d'un model d'escola més plena, creativa i equitativa, oposada a l'omnipresència de les ideologies neoliberals i mercantilistes de caire uniformitzador.

Hi ha pedagogies que els manuals d'història de l'educació solen silenciar encara, una absència que explica les dificultats per a articular alternatives democràtiques en l'ensenyament. Les grans utopies que van servir per a qüestionar els fonaments de la institució escolar han estat eclipsades sovint per propostes de caire suposadament pragmàtic, sense referències teòriques ni substància educativa, més obsessionades per oferir «receptes» sobre aspectes formals i banals, i que ignoren els valors i les finalitats formatives d'una ciutadania més lliure, crítica i democràtica.Només per això, és remarcable que aquest modest manual s'atrevisca a presentar sense complexos uns apunts introductoris a l'Escola Nova de Rousseau, l'Escola Moderna de Freinet, les concepcions materialistes sobre l'educació de Marx, Engels,Makarenko, Gramsci i Suchodolski, les pedagogies antiautoritàries de Ferrer i Guàrdia i de Neill, les tesis de la desescolarització de McLuhan, Illich i Reimer, o la pedagogia crítica de Freire i Milani, entre altres. Es tracta en tots els casos de discursos que, amb les seues coincidències i singularitats, ens ofereixen la possibilitat de recuperar la memòria pedagògica segrestada.

_ Rafael Miralles Lucena

Lletres Valencianes, nº 26

 http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/ensayo.pdf

  

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación