Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Conjurar la memòria

Revista Lletres Valencianes núm. 32

Talismans. Emili Rodríguez-Bernabeu. Premi de Poesia Ibn Jafadja Ciutat d'Alzira 2012. Bromera / Alzira / 2013

Un inventari poètic d'objectes quotidians i paisatges propers que han deixat la seua indeleble petjada en l'autor. Uns talismans màgics que ajuden a conjurar passat i memòria a mitja veu.

Tenint en compte el resum de la seua bibliografia (una dotzena de poemaris, dues antologies i nombroses crítiques literàries), fàcilment podríem afirmar que Emili Rodríguez-Bernabeu (Alacant 1940) és un poeta veterà, un corredor de fons, que en la seua llarga trajectòria ha deixat reposar els seus llibres i només ha volgut obsequiar-nos amb el millor de la seua collita, com el d'ara, Talismans, el seu darrer treball guardonat el 2012 amb el Premi de Poesia Ibn Jafadja, Ciutat d'Alzira .

Fullejant-ne les pàgines pot parèixer, a primer cop d'ull, un calaix de sastre, una mena de poti-poti de textos relligats sota un nom comú. Ni de bon tros. Aquest llibre manté una coherència i una cohesió que revelen una concepció unitària del conjunt. Veiem-ne alguns exemples: ja amb les citacions (reaprofitades d'altres reculls) que l'encapçalen, ens dóna una pista que evidencia l'estreta interrelació d'aquest treball amb altres d'anteriors. Al poeta no li calen arquitectures artificioses per a articular la seua veu. No en necessita de parts, ja que tots aquests «talismans» constitueixen un continuum amb el mateix eix temàtic i tractament estilístic com comprovarem a continuació.

Si ens fixem en l'índex, l'estil nominatiu dels títols ens ajudarà millor a fer-nos una idea dels tresors interiors que ens amaga. D'aquesta manera podríem classificar-los en tres apartats. El primer grup comprén objectes relacionats amb l'escriptura: un llibre, un ordinador, un poema, un ex-libris... Un altre pivota al voltant dels paisatges: un jardí, la platja, un far, la mar, crepuscles... I el darrer remet directament a l'evocació del passat, amb un rellotge, el retrat de l'avi, un bust de pare, un reliquiari, etc.

Des del punt estilístic, un dels trets que més sobta el lector és la capacitat metafòrica; de vegades autèntiques cascades d'imatges, que fins i tot poden configurar l'esquelet i el cos, com és el cas de Lluna: «Itinerari pàl·lid / salvífic de la Lluna / òrbita / aürt silenciós del temps immòbil. / Pàlpit primordial, neula translúcida».Però no per això hem de caure en el parany de creure que es tracta només d'una excusa per a demostrar el seu virtuosisme verbal. Aquestes natures mortes mai no havien estat tan plenes de vida. Rodríguez-Bernabeu no es limita a pintar amb belles paraules les seues andròmines, tots aquests objectes, que per a la majoria són insubstancials, però que per a ell tenen ànima interior i arriben al punt de constituir-se no sols com a significants sinó també com a significats individuals del seu decurs i discurs vital. Un exemple d'això serien les nombroses intervencions, els incisos entre guions o directament les preguntes i els apòstrofs, amb els quals intenta dialogar de tu a tu amb el poema: «Recorreré el camí, el desert de la llum la resplendor cega (...) / Quina recta de sang t'acarone de sobte?...»

Emili Rodríguez-Bernabeu ens retorna la confiança en el poder de la imatge i de paraula. Com un sortilegi de màgia blanca, aquest llibre revela l'alquímia que es produeix a partir d'alguns objectes estimats, que deixen la seua fisicitat per a niar al cor del poeta; i una vegada allà tornar a metamorfosar-se i esdevenir matèria primera de records, somnis i poemes. 

J. Ricart

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero32completo/revista-32.pdf

Talismans

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación