Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Contalles de l’Horta de València

Revista Lletres Valencianes núm. 41

Conta'm l'Horta

Conta’m l’Horta Juli Avinent, Carles Cano, Fèlix Sempere i Antoni Torreño / Antoni Laveda, il·lustrador Associació Cultural el Barranc de Paiporta i Edicions del Bullent. Picanya, 2014

Conta’m l’Horta aplega cinc històries contades per quatre autors de luxe: Juli Avinent, Carles Cano, Fèlix Sempere i Antoni Torreño. Il·lustrades per l’exquisit Antoni Laveda, el llibre ve apadrinat per l’Associació Cultural El Barranc de Paiporta i per la curosa Edicions del Bullent.

Les llegendes, les rondalles, els contes, els refranys, les dites i frases fetes, els embarbussaments, etc., formen part del bagatge cultural i de la tradició de qualsevol poble. Una tradició cada vegada més amenaçada en el context de globalització uniformador que patim i de la imposició de les llengües i cultures políticament i econòmicament més poderoses. I és en l’àrea d’influència de les grans ciutats on aquesta amenaça es fa més punyent. Conta’m l’Horta és un llibre que pretén anul·lar aquesta amenaça, a més de contribuir a delectar els lectors.

Ja a la presentació, els responsables de l’Associació El Barranc ens adverteixen: «presentem aquest recull de contalles tan poc ortodox; amb un regust antropològic, sí; i al mateix temps amb cinc històries divertides, bé rescatades de la tradició oral, bé inspirades per aquesta». I ausades que són engrescadores i plenes de rebel·lia, però sense malícia! Ho és la història del corb i la rabosa, una faula d’Isop molt coneguda que adquireix un color eminentment valencià –molt graciós, per cert– en la curta versió –a penes una pagineta– amb què s’obri el recull. El joc lingüístic amb el topònim de Torrent –eminentment valencià– és una reivindicació explícita de la nomenclatura autòctona. És, si fa no fa, el que observem també en la contalla de Fèlix Sempere, El follet Posanoms, en què la reivindicació de l’autenticitat de la llengua pròpia esdevé alhora el motiu i la finalitat de la història: «Ai, xiquets! Si sabéreu la quantitat de paraules que s’han perdut i que s’estan perdent... Cada vegada es parla pitjor. Espere que vosaltres ajudeu perquè no es perda i que es conserve com abans». Evidentment, es refereix a l’expressió «sopar de pa i porta», altrament dita també «sopar de faixa», substituïdes generalment pel seu equivalent castellà.

Com en totes les contalles, llegendes i rondalles, hi ha la moralitat, o ensenyament de cara al lector. Així, potser on es fa més obvi aquest ensenyament és en la faula La gallina Tina i el pollet, d’Antoni Torreño, on la traïció provoca d’immediat un greuge en el traïdor, la qual cosa servirà per a reforçar la importància de la fidelitat en l’amistat. Mira si he corregut terres, de Juli Avinent, al·ludeix també al valor de l’amistat, tot fent crítica de les bromes pesades. En aquesta història, el ressò d’Enric Valor és també un sentit homenatge al narrador de Castalla. I, finalment, en Miquel i el pont del Butoni, de Carles Cano, a més de destacar el valor de la solidaritat i de la vida en societat, redunda en el triomf del bé sobre el mal, mitjançant una argúcia lingüística ben enginyosa del protagonista contra el dolent de la història, Butoni.

Totes les contalles són una delícia lingüística i un tresor antropològic que, juntament amb el poder evocador de les il·lustracions d’Antoni Laveda, contribuiran a preservar la cultura i la llengua dels valencians.

Juli Capilla

Revista Lletres Valencianes núm. 41 

 

 

Conta'm l'Horta

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación