Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Coses que no s’han de fer una vesprada avorrida de pluja

Revista Lletres Valencianes núm. 48

Dis-li-ho a la mare. Dis-li-ho al pare

Dis-li-ho a la mare, dis-li-ho al pare és un àlbum il·lustrat que parla d’un comportament habitual amb els pares del qual, posteriorment, s’han de penedir. De fet, si pensem en els més grans, podríem subtitular aquest llibre com «l’art de delegar» però, des del punt de vista dels infants, el subtítol seria, en canvi, «l’art de traure profit d’aquesta situació». I és que, Martí, el protagonista de la història, s’inventa de tot per a intentar divertir-se a casa un diumenge plujós i avorrit: deambula pel passadís amb una capa, una màscara i una espasa; es menja un quilo de roses mentre és a la banyera i mira alhora els dibuixos animats; imita Tarzan amb la cortina de la dutxa i pinta els taulellets del bany, cadascun d’un color diferent! I, mentrestant, la mare i el pare estan tan ocupats en les seues tasques quotidianes que no escolten les demandes ximples i absurdes de Martí. I, per tant, cap d’ells li diu que això no ho pot fer.

Cristina Petit és una escriptora italiana que combina l’ofici d’escriure amb el d’ensenyar i, d’altra banda, AntonGionata Ferrari, després d’una experiència important en el cinema d’animació, va començar a treballar com a il·lustrador per a nombroses editorials, sobretot en publicacions infantils, i ara és un dels il·lustradors més coneguts dins del panorama editorial italià. Tots dos són els creadors d’aquest llibre i ambdós formen un bon tàndem professional: l’una encadenant amb textos divertits i de lectura àgil les nombroses malifetes de Martí i l’altre posant color amb l’aquarel·la a cadascuna de les maleses d’aquest infant tan entremaliat.

Així, l’àlbum mostra tot un catàleg d’actuacions tan absurdes com pròpies d’una imaginació infantil en plena efervescència amb la intenció de fer palesa la manca de comunicació, és a dir, demostrar com unes persones sota el mateix sostre viuen vides paral·leles i emocionalment distants les unes de les altres. És evident que el petit protagonista d’aquesta història se sent sol però aquesta no és una solitud física, sinó més bé emocional. Només quan els pares se n’adonen que no hi ha més preguntes, és quan són conscients, per fi, que alguna cosa, i no precisament bona, està passat.

Però que no s’espanten els pares. Al final del llibre es mostra l’esperit pedagògic d’aquest àlbum, ja que recorda als infants que no han d’imitar el comportament de Martí però també avisa els pares que un no a temps interromp qualsevol perversa iniciativa infantil alhora que els convida a no fer mai el que han fet la mare i el pare de Martí, com ara concentrar-se en les seues activitats i oblidar-se de compartir part del seu temps lliure amb el seu fill. Potser, haver estat escrit per una mestra motiva aquest acabament tan educatiu tot i que, malgrat aquesta flaire de moralitat, no deixa de sorprendre la troballa d’alguns estereotips de gènere com ara el fet que la mare apareix sempre fent les tasques de la casa i el pare llegint el periòdic, mirant la televisió i descansant al sofà. Però aquesta és una altra història i, potser, solapadament també la hi conté.

Clara Berenguer

Revista Lletres Valencianes núm. 48 

Dis-li-ho a la mare. Dis-li-ho al pare

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación