Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Còmic i literatura

Faristol | 24-07-2019

El tret diferencial més característic del llenguatge del còmic és que ofereix, en el mateix pla de manifestació visual, més d’una imatge completa. Aquesta coexistència de dues o més imatges al davant de la persona que llegeix relacionant-les estimula especialment una reacció cognitiva específica: els punts de coincidència entre les imatges motiven la cerca de les seves diferències; o la disparitat de les imatges juxtaposades motiva la construcció d’una relació. En ambdós casos, es produeix la lectura d’un sentit de canvi, d’un efecte de moviment, temporal, d’una seqüència.

Si passegem per les sales dedicades a la pintura italiana del Museu del Prado, podem experimentar el mateix efecte davant les tres taules de La història de Nastagio degli Onesti1, que, exposades juntes davant l’espectador, narren visualment l’aventura de l’infern dels amants cruels recollida en la vuitena novel·la de la cinquena jornada del Decameró2. Aquestes il·lustracions en seqüència, concebudes –com en el cas dels còmics– per ser mostrades en el mateix espai de manifestació visual, foren pintades al taller de Sandro Botticelli, el 1483.

Tampoc no són estrictament noves algunes de les convencions gràfiques3 que normalment associem al novè art. Per exemple, trobem ja bafarades enginyoses (introducció de textos a les imatges component-los al costat d’un personatge o d’un altre per indicar gràficament qui està parlant) el 1325, a les miniatures del Breviculum, que il·lustren la vida de Ramon Llull4.

Llegir més: https://www.clijcat.cat/faristol/descargas/89/1_89.pdf

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación