Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Llibres

De Dunkerque al Montgó: L’aventura de la mesura del metre

Anar a la BotigaAnar a la Botiga

Sinopsi

De Dunkerque al Montgó: L’aventura de la mesura del metre
Al final del s. XVIII a França hi havia unes dues mil unitats de pesos i mesures, un garbuix que obstaculitzava el comerç. En diferents moments s’havia intentat posar ordre en aquest caos metrològic, però el resultat havia estat sempre el mateix: un fracàs. Serien els revolucionaris francesos, els qui, amb l’objectiu de fer iguals a tots els ciutadans, aconseguirien la desitjada, almenys per a alguns, unificació.
El 8 de maig de 1790, l’Assemblea encarregà a l’Acadèmia de Ciències de París una proposta de reforma del sistema metrològic. Els savis de l’Acadèmia decidiren, a més de referir totes les unitats de mesura a la de longitud, el metre, utilitzar el sistema de numeració decimal, i utilitzar la natura per a definir la llargària del metre.
Com que el metre l’anaven a definir en relació a la longitud d’un meridià terrestre, s’encarregà als dos astrònoms de més prestigi del moment, J. B. J. Delambre i P. F. A. Mechain la mesura de le longitud d’un arc del meridià que passa per París. El primer mesuraria des de Dunkerque a Rodez, i el segon des de Rodez a Barcelona. El que havia de ser un treball d’uns pocs anys es convertí en una aventura de set anys.
Al final d’aquest periple, els astrònoms presentaven d’una comissió internacional els seus càlculs. Una conclusió era que el geoide terrestre era més irregulars del que hom suposava.
Davant la insistència de Mechain d’ampliar l’arc de meridià mesurat, s’acordà que Mechain es desplace a Barcelona i que mesure fins Eivissa. Mechain morí en Castelló, deixant la tasca a mitjan fer. J. B. Biot i F. Arago foren els encarregats d’acabar la faena. Si inicialment tenien previst arribar fins Cullera, la bona visibilitat del Montgó des de les Balears els aconsellà baixar fins aquesta muntanya. El 1807 donaven per finalitzades les triangulacions.

Dades Tècniques
ISBN 978841226050
Editorial SCITO EDICIONS
Estat Disponible
Nº Edició Data ISBN Edició Anterior
1 03-2021
Autor Florencio Burrel/ Josep Lluís Doménech/ Pep Martínez Romero/ Vicent Chorro
Preu i percentatge d'IVA 16.00 € (+4% )

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación