Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

De Mèxic a València

Revista Lletres Valencianes

Iaia, vine amb mi!

Iaia, vine amb mi! Mercè Viana, Cristina Durán il·lustracions. Tàndem Edicions, València, 2011

La relació d'una nena mexicana amb la seua àvia –amb la que viu des que sa mare va emigrar a València– és el fil conductor d'aquesta història on es posa de manifest la importància dels arrels culturals i dels lligams afectius.

Iaia, vine amb mi! és la història d'una família de dones separada per un oceà immens. Com tantes i tantes histories reals de dones immigrants que viuen avui en dia al nostre país, la Aztlan, una dona maia, ha d'emigrar a Espanya sense la seua filleta –la Izel–, a qui deixa al càrrec de sa mare, una avia entregada i dolça amb qui la xiqueta té una relació molt especial. El conflicte arriba quan la mare, després d'uns anys a Espanya, torna per emportar-se la filla i l'àvia amb ella. Yaretzi, una velleta maia, molt arrelada al seu poble i a les seues tradicions, ha de prendre una important decisió: entre l'angúnia d'abandonar el seu poble i la felicitat de poder viure amb la seua filla i la seua neta, però a un altre país. Finalment, i amb l'ajuda de la reflexió, de la seua intuïció i dels seus deus i deesses maies, la iaia prendrà la decisió més encertada.

Molts de nosaltres hem sentit aquestes històries de separació entre mares i fills que el fenomen de la immigració ha provocat. Mares que no poden portar els seus fills i filles amb elles al nostre país i els han de deixar amb oncles, avis... Situacions que ens semblen esgarrifoses però que són molt freqüents. Així, l'autora pren com a punt de partida la temática de la immigració i les conseqüències afectives que se'n deriven d'aquestes situacions familiars tan doloroses. Però el que de veritat transmet el text de Mercè Viana és la importància de les relacions familiars i de l'afecte per créixer com a persones, la fidelitat a un mateix i a les nostres tradicions i cultures, el poder i la força de l'estima... Es tracta, doncs, d'un llibre que transmet aquesta força i a més a més, ens delecta amb petites històries i llegendes que giren al voltant de la cultura maia, a la qual pertanyen les nostres tres protagonistes, i que ens fan conèixer una mica més a un poble de tradició mil·lenària. És, a més a més, un llibre molt adient per als joves lectors –a partir dels vuit anys– als qui va adreçat ja que dona l'oportunitat de reflexionar al voltant de les difícils situacions familiars que viu la població immigrant al nostre país i ens endinsa en altres cultures, en aquest cas la mexicana i més concretament la Maia.

Mercè Viana és escriptora i pedagoga. Ha escrit nombrosos llibres dirigits als més menuts.Aquest últim títol l'acompanya amb les il·lustracions de Cristina Durán. La il·lustradora retrata als seus magnífics dibuixos a les tres protagonistas i el seu entorn i d'aquesta manera ens endinsa un poc més en el relat i ens fa imaginar els personatges amb claredat.

Sònia Martínez Icardo
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Iaia, vine amb mi!

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación