Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

De cantar i menjar

Revista Lletres Valencianes núm. 28

Mengem i cantem

Mengem i cantem. Aureli Puig. 11 º Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Edicions del Bullent.

Aquest volum va més enllà del simple recull de cobles extretes de la tradició oral, ja que amb elles el seu autor, Aureli Puig, intenta recompondre un univers que ja ha desaparegut. Les cobles perduren en la nostra memòria com l’eco en el temps i en la nostra terra de la veu dels nostres avantpassats.

Diuen que poble que no canta poble que mor. El nostre ha estat un poble que canta i ha cantat de tot i per tot, i potser per això ha estat capaç de sobreviure al llarg del temps a tots els colps baixos que la història li ha pegat. Els valencians no hem cantat només en ocasions assenyalades: les festes patronals, els casaments, etc., qualsevol excusa ha estat bona per a improvisar una cobla i cantar-la i sovint ens han mogut a fer-ho aquelles situacions que formen part de la realitat més quotidiana, més pròxima.

Majoritàriament hem estat un poble amb grans vincles amb la terra i els treballs agrícoles, i en aquest sentit tenim una llarga tradició de cants vinculats als treballs del camp i a la gastronomia, no hem d’oblidar que sovint el producte de les faenes agràries té com a destinació la cuina.

Aureli Puig, en el llibre Mengem i cantem, ha fet un intens treball de camp per tal de recollir un miler de cobles de la nostra tradició oral que tenen motivacions agrícoles i gastronòmiques. Però que el lector no s’enganye. Aureli Puig no ha fet un llibre de cobles, ell ha anat més enllà, conscient que darrere de cada cobla hi havia una manera de viure i una manera d’entendre el món, una cultura popular que està a punt de desaparéixer si no és que ja ho ha fet. Amb aquesta cultura també hi ha vinculat un vocabulari, una manera d’expressar-se que al valencianoparlant de la generació de les noves tecnologies li és totalment aliena. Per aquest motiu Puig ha ordenat i organitzat les cobles i després ens ha anat informant detingudament d’eixe món agrari que les va fer nàixer, convertint el volum quasi en una finestra al nostre passat, un passat gens edulcorat, en el qual no hi ha reis ni grans capitans, sinó llauradors i ramaders que treballen de sol a sol per a poder pujar la seua família.

El problema que tenen alguns d’aquest estudis és que sovint la prosa amb la qual estan escrits és tan dura com una rajola i obliga el lector a fer un esforç titànic i omplir-se les alforges de paciència per tal d’accedir a la informació, tot i que aquest no és el cas. Aureli Puig narra amb una prosa fluida, amena, de vegades divertida i sempre entretinguda. Organitza la informació en compartiments accessibles i oberts. I, a més, és capaç de transmetre al lector la passió que a ell l’ha mogut a recollir tot aquest patrimoni.

En la contraportada del llibre es diu que el volum és un homenatge als llauradors i ramaders, jo crec que també ho és a tots nosaltres, perquè la seua lectura és un goig i un gran divertiment, una finestra oberta al nostre passat que ens ensenya a entendre les dificultats del viure però també les alegries dels nostres avis.

No volguera concloure aquest article sense esmentar la gran tasca per la difusió de la nostra cultura popular que fan conjuntament el Premi Bernat Capó i Edicions del Bullent, una tasca que ve a omplir un buit immens en el camp de l’edició.

Manel Alonso

Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/ensayo.pdf

Mengem i cantem

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación