Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

De l’Edat Mitjana ençà

Revista Lletres Valencianes núm. 28

El desenllaç

El desenllaç. Lourdes Boïgues. Perifèric Edicion. Catarroja, 2010

Dues històries ambientades en èpoques distanciades conflueixen en la mateixa història. Dues èpoques històriques diferents però amb elements subtils d’intersecció. Un punt d’encontre en la coexistència de diferents cultures i en l’acceptació o no de les diferències culturals.

Beatriu rep una carta de contingut inquietant des de Copenhaguen. Rebel i amb un caràcter fort, es mou entre el desig de saber més coses sobre la seua família i el fet de sentir-se obligada a fer-ho.Viu a València. Es mou entre sa casa (que és la de sa tia Carme), l’empresa eco-Ducal, la casa familiar i el seu lloc de treball a la Universitat d’Estiu de Gandia. Aquesta jove protagonitza un relat actual que es narra en paral·lel a una segona història protagonitzada per Margarida Sabater i datada a l’any 1500. Hi ha una alternança en la forma, on els capítols alterns són ambientats amb cinc-cents anys i escaig de diferència. Ambdues històries conflueixen al capítol seté i el missatge de la carta és l’element que fa d’enllaç.

Se’ns donen dades del context històric medieval de la València de l’Edat Mitjana, amb abundants referències a Ausiàs March i a Joan Lluís Vives, així com a la difícil situació dels jueus.Margarida va viure durant aquell temps en què els jueus havien d’estar reclosos al call, sotmesos al pogrom o persecució. El jueu convers era anomenat despectivament marrano. D’altra banda, es recorda que la col·legiata era una antiga mesquita. Així mateix, l’ambientació medieval dóna lloc a parlar de fets històrics com, per exemple, el desbordament del riu Túria, ocorregut l’any 1517.

Margarida Sabater és una xiqueta, òrfena de mare des dels vuit anys, a qui son pare, jueu, deixa a València a l’espera d’arreplegar-la després d’instal·lar-se a Itàlia. L’adversitat no la deixarà estar, malgrat haver tingut una infantesa dolça amb Tarik i Fàtima, que li feren de pares, en estar sota la protecció i control de Joan Martí, aristòcrata valencià.

Com fent un pont entre l’època medieval i l’actual, hi ha constants referències a elements de les religions jueva i musulmana, com la hijab, o menjars com l’almutabbajar o el kasher. Hi ha una justificació ambigua en referència a l’ús del vel islàmic, introduïda mitjançant una companya musulmana de Beatriu. Altres personatges de l’entorn de Beatriu són els membres de la seua família, una secretària frívola i un nordamericà enamorat de l’obra d’Ausiàs March i gran coneixedor de la València medieval. A poc a poc, ella anirà endinsant-se en el rerefons del missatge de la carta, ressolent interrogants i trobant-ne de nous, fins assabentar-se que sa mare havia encetat una investigació de què ella ha de trobar el desenllaç. Un desenllaç que té a vore amb uns avantpassats remots i amb una suposada maledicció que fa que en la seua família hi haja moltes morts de joves. L’escepticisme inicial de Beatriu anirà convertint-se en neguit i en por de perdre algun dels seus germans, fet que la decidirà a prendre el testimoni i acabar el treball enllestit per sa mare per tal de tancar una pàgina desgraciada de la seua família.

Mentre ho esbrina, al seu camí se li creuarà diverses vegades Joel, el nordamericà que li entra amb mal peu, que li sembla un impertinent i que li desperta sensacions i sentiments ambivalents. Dues històries i dues lectures: cal conéixer el passat però, com diu un dels personatges, «si ens ancorem en el passat no avançarem.A més, la història s’ha de construir dia a dia».

Isabel Marín

Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/infantil_juvenil.pdf

 

El desenllaç

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación