Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

De premis i collites

Lletres Valencianes - Joanjo Garcia

Com un record d'infantesa

La notícia del guardó a Com un record d’infantesa al llibre juvenil millor editat no resulta sinó la confirmació d’una evidència per tots aquells que ens hi havíem acostat amb curiositat a l’estrena de Feliu Ventura com a narrador. No només pel fet puntual que el llibre de Ventura, il·lustrat per Daniel Olmo, era una petita joia, sinó també perquè refrenda la bona feina de la cooperativa editorial Sembra Llibres. Sense anar més lluny, l’any passat un altre llibre d’aquesta editorial –En línia, del saforenc Jaume Monzó– va aconseguir el mateix premi per la innovació de traslladar el format dels whatsapp i dels xats al paper, en una aposta –i un gran resultat en el disseny– per connectar les noves generacions amb la lectura mitjançant els seus canals i codis.

A cop d’ull, Com un record d’infantesa, com a producte, resplendia la màgia de les coses fetes amb cura i bon gust. L’argument havia estat parit durant la reclusió de Ventura al mas del Sopalmo, residència de l’artista Antoni Miró, que guarda l’arxiu d’Ovidi Montllor, figura a qui l’obra pretén retre homenatge. Rodejat dels papers d’Ovidi, Ventura crea una aventura transatlàntica amb dues vores temporals, però ancorada en les seues vivències generacionals. L’obra té, a més a més, el suport d’unes il·lustracions de Daniel Olmo que, més que acompanyar el text, serveixen per a embolcallar noves curiositats a propòsit de la novel·la. Olmo, responsable del disseny del treball Petjades i Els dies del Saurí del grup alcoià VerdCel i una de les ànimes de l’Estudi Grafema, proporciona un material extra, un regal, més que no una simple base. En les seues paraules el treball amb Sembra ha estat marcat per la confiança i la llibertat.

Estem, doncs, davant la culminació d’un triangle de complicitats amb la música de fons i al qual s’afegeix, com a tercer vèrtex, Xavi Sarrià, en condició d’editor. D’editor que en sap i que se’n preocupa, que persegueix incorporar productes tan elaborats com ara Nàixer, viure i morir a Gaza, de David Segarra; la versió de Roc Casagran d’El llibre de les bèsties de Llull amb il·lustracions d’Aitana Carrasco, o l’obra que ens ocupa. Una aposta que, a banda del fonament de la preocupació pel disseny, té com a jàssera el reclutament d’una nova fornada de narradors i artistes del país.

Hem de sentir-nos tots afortunats perquè la irrupció de Sembra Llibres, amb Joan Carles Girbés com a còmplice necessari de Sarrià, ha servit per a marcar un nou camí a les editorials valencianes. El seu èxit també al Principat ha ajudat a esborrar l’acceptació fatalista que els productes valencians estan condemnats a la irrellevància Sènia enllà. Els ingredients bàsics són la coherència d’una línia editorial i gràfica, la creació d’uns continguts atractius per al públic a qui s’adreça i el bastiment d’espais per a la cooperació.

Joanjo Garcia

Revista Lletres Valencianes núm. 49 

Com un record d'infantesa

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación