Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Després de les tenebres de Josep Lozano

Revista Lletres Valencianes núm. 31

Després de les tenebres i altres narracions

Després de les tenebres i altres narracions. Josep Lozano. Editorial Bromera, Alzira, 2013

Josep Lozano és un narrador de llarga trajectòria i de gran riquesa expressiva. Els seus interessos narratius giren entorn de la història per oferir-nos la visió d'aquesta a través dels seus protagonistes, però també de la mirada dels vençuts i d'aquells que ocupen el darrer escalafó social, la recreació de la realitat local i la figuració del somni.

Les editorials valencianes, en general, no tenen per costum fer polítiques d'autor. Els escriptors valencians, per la seua part, són bastant promiscus i solen publicar les seues obres en diverses empreses editores. Això és degut, potser, al fet que durant algunes dècades moltes obres literàries s'han publicat gràcies a diversos certàmens. També és degut, potser, a l'escassa fortalesa del mercat valencià. D'entre les poques editorials que han fet polítiques d'autor estan Tres i Quatre, amb l'obra de Vicent Andrés Estellés; Tàndem, amb la d'Enric Valor, i Bromera, amb la de Joan Fuster; tots en la categoria de clàssics del segle xx i amb una obra més o menys tancada. Bromera, a diferència de les altres editorials esmentades, dins de la col·lecció «Biblioteca dels Nostres Autors» ha obert un apartat sota el títol «Biblioteca Josep Lozano», on està reeditant l'obra de l'escriptor d'Alginet. Fins ara havia publicat quatre títols: Ribera, Crim de Germania, El Mut de la Campana i Ofidi. Enguany se'ls ha sumat Després de les tenebres i altres narracions.

En Després de les tenebres i altres narracions trobem deu relats que ens parlen d'universos diferents en els quals Lozano ha assajat diverses tècniques i estils narratius. Tots comparteixen tres grans temes: la soledat i la tristesa, junt amb els estralls que aquestes arriben a provocar en individus sense esperança i amb les defenses baixes, i la mort, l'accidental i la buscada, la necessitada per a acabar amb una vida mediocre. Hi ha una part dels relats que entraria en allò de la figuració del somni de la qual parlava en l'entrada d'aquest article, com ara Sitting bull, escrit en forma de dietari i epístoles i en el qual ens parla de la soledat d'un individu que acaba escrivint cartes dirigides a ell mateix. P. Machaon L., una narració deutora, sense cap mena de dubte, de La metamorfosi, de Kafka. Les dents, que té la forma d'una rondalla tradicional de por. Laodamia, un relat d'amor i mort que reinventa un mite clàssic i el situa en el segle xx. Memorial de P, que pren la forma d'una faula, on el protagonista, un porc que està a punt de patir la matança, ens relata amb un llenguatge ple de girs populars com serà la seua mort i de quina manera acabarà el seu cos. Pel que fa a una narrativa arrelada al territori, on també estaria enquadrada la seua novel·la Ribera, podem trobar relats com ara Croissant. En la línia del conreu de la narrativa històrica com en les novel·les Crim de Germania i El Mut de la Campana, trobem el relat El rei Turigi, en el qual el cabdill de la revolta morisca, just abans d'enfrontar-se amb la mort, narra en primera persona com es va gestar, en primer lloc, l'expulsió dels moriscos del Regne de València i, després, la resistència i la revolta que una part d'aquests portaren a cap. Els relats El cambrer i Walata quedarien en un quart bloc, un espai de pont entre el primer grup i el segon. En el primer relat trobem un cambrer que escolta una història trista d'un home que han pretés assassinar en reiterades ocasions, i en el segon, la història d'un emigrant maurità que intenta sobreviure i refer-se d'un amor desgraciat lluny de la seua terra i els seus costums.

Manel Alonso i Català

Revista Lletres Valencianes
http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres31_v.htm

Després de les tenebres i altres narracions

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación