Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Detectius d'ultrtomba

Revista Lletres Valencianes núm. 30

EL FRANCESET

El franceset. Jaume Miquel. Edicions 96, La Pobla Llarga, 2011.

L'esperit de Jacques, un soldat mort a la Primera Guerra Mundial, apareix per demanar ajuda: necessita conèixer el contingut de la carta que se la seua estimada li va enviar just quan ell va morir. Quatre joves intrèpides es posen en marxa per trobar-la. La carta esta més prop del que es poden imaginar.

Què faries de sobte a l’engegar l’ordinador trobares l’esperit d’un soldat mort a la Primera Guerra Mundial? Ací arranca la història de la protagonista d’aquest llibre,Guillermina, una jove a la que últimament li persegueix la mala sort. Just abans d’anar-se’n d’acampada amb la seua colla, una caiguda fa que tinga que quedar-se a cada amb el peu en alt. Però el que es presentava com un cap de setmana d’allò més avorrit esdevé l’inici d’una gran aventura.

L’esperit de Jacques, un soldat mort a França el 1918, li apareix de sobte al engegar l’ordinador per demanar-li ajuda. Abans de morir va declarar el seu amor a una jove dona de l’Empordà, Mercè. Ho va fer amb una romántica carta a la que li adjuntava una medalla aconseguida per mèrits bèl·lics. Però Jacques va morir abans de que li arribara la resposta de la seua estimada.

Ara, perquè el seu esperit descanse en pau després de tants anys, necessita saber on para la carta que Mercè li va enviar en resposta a la seua. Ací s'inicia l'aventura de la nostra protagonista que, junt amb les seues inseparables amigues Mar, Marina i Tina, inicien una enginyosa i divertida investigació per buscar la carta d'amor de la Mercè. El periple d'aquestes joves –que tenen el centre d'operacions a casa Guillermina on aquesta guarda repòs després del bac– les porta a investigar per cementeris i pobles de la rodalies en busca de qualsevol indici d'aquella dona.

Però la casualitat entra en escena. En mig de la historia d'amor de la nostra protagonista amb un jove tímid i retret, l'Arnau, es creua l'aventura d'aquells joves de la Primera Guerra Mundial. Les nostres protagonistes prompte comprendran que els lligams entre Jacques i Mercè i elles són més estrets del que es poden imaginar i que el rastre a seguir està més prop del que es pensaven. Les joves, després una vertiginosa investigación, donen amb la carta d'amor de la Mercè. A un cementeri de Paris i en mig de milers de cartes escrites als soldats morts en la contesa, es troba l'escrit de la Mercè, just a l'ossari on descansa, entre altres, el cos del nostre soldat.

Quan la carta arribà Jacques ja estaba mort, però el seu company de trinxera li la portà al cementeri perquè fóra amb ell per sempre. Al voltant de l'ordinador li mostren la carta a Jacques, i també la medalla que aquell estiu del 1918 li va enviar com a mostra del seu amor. En llegir-la tots s'adonen que aquella història entre ells dos hagués tingut un final ben distint de no creuar-se per mig aquella fatídica guerra. L'esperit de Jacques podrá descansar ja en pau.

Berta Rodrigo Mateu
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/infantil_juvenil.pdf

EL FRANCESET

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación