Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Críticas

Dones prodigioses: 'Il·luses, santes i falsàries' d'Albert Toldrà

Nosaltres La Veu- Gràcia Jiménez

Il·luses, santes, falsàries

Quan vaig llegir el meu primer assaig, estudiava jo batxillerat. Li’l vaig distraure a mon pare, atreta pel títol, Las brujas y su mundo, i la fantàstica portada d’Alberto Corazón, on una vella bruixa, d’un caprici de Goya, cavalcava nua a cavall d’una granera. El llibre, de l’antropòleg Julio Caro Baroja, parlava de màgia i religiositat, i dels elements naturals i socials que expliquen la bruixeria de les sanadores ancestrals, dones rebutjades i temudes en un món patriarcal. La segona part del llibre aportava actes de processos inquisitorials (com el ben conegut de Zugarramurdi, al segle XVII). Les transcripcions gaudien d’una morbositat que els meus joves ulls assaborien àvidament.


Estem als segles XVII i XVIII, bàsics en la formació de les societats occidentals modernes. Al segle XVII davalla el sistema feudal i naix el capitalisme modern que, amb el racionalisme, durà la revolució científica a Europa. Al segle XVIII, les velles estructures ja no casen amb les pràctiques econòmiques i socials. És el segle de les Llums, noves teories polítiques, econòmiques i filosòfiques quallen, i amb elles els conceptes de ciutadania i de nació... Però, parem un moment!, anem a pams.Conte això a propòsit del treball d’Albert Toldrà, Il·luses, santes i falsàries, que m’ha retornat el record de les bruixes del nord condemnades per la Inquisició. Premi Josep Vicent Marquès d’Assaig en 2017, el llibre tracta de dones valencianes, jutjades per esbrinar si eren il·luminades, santes o falsàries. No és l’únic treball on l’historiador Albert Toldrà aborda la condició femenina –i les pràctiques sexuals– dins de l’Església medieval i moderna; és un tema que coneix bé. Dones soles –o acompanyades de retors i frares crèduls o vividors– protagonitzen succeïts extraordinaris. I l’autor ha tingut l’habilitat de contar-los, dotant-les a elles de dignitat, en contextualitzar els fets amb rigor històric.

Il·luses, santes, falsàries

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación