Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies > Llibres

El Magnànim homenatja Josep-Vicent Marqués en el 10é aniversari de la seua mort

El llibre, en definitiva, d’acord amb els prologuistes, respon a unes anàlisis plurals «als colors als quals Marqués va declarar la seua adscripció i la seua fidelitat

IAM | 30-10-2018

En complir-se deu anys del traspàs del sociòleg valencià Josep-Vicent Marqués (València, 1948-2008) i vint de la publicació d’una de les seues obres emblemàtiques, Tots els colors del roig, la Institució Alfons el Magnànim ha dut a terme una revisió del seu pensament i de la seua trajectòria intel·lectual i política. Tal com afirmen els introductors a l’obra Pedro García Pilan i Manel Pastor (doctors en sociologia i en història per la UV respectivament), «la seua prematura mort ens va privar d’un dels intel·lectuals valencians més lúcids de la segona meitat del segle XX».

El llibre Tots els colors de Josep-Vicent Marqués compta, a més de la introducció, amb set reflexions que cobreixen diferents aspectes de les seues reflexions sociològiques: el professor de sociologia de la UV Rafael Castelló tracta la seua aportació general a la sociologia pública valenciana amb un text titulat “De la perplexitat a la complexitat”; la professora de sociologia de la UV Fátima Rosselló i el sociòleg Hilario Sáez aborden les noves masculinitats amb respectivament els articles “Género y masculinidades” i “Marqués, pionero del estudio de las masculinidades”; la periodista i doctora en comunicació per la UV Anna Mateu revisa el seu columnisme; el professor de filologia de la UV Jesús Peris Llorca estudia la seua narrativa i finalment el professor de secundària Joan Francesc Peris i el membre d’Acció Ecologista Agró Enric Amer analitzen, en sengles capítols, l’ecologisme valencià i el paper de Marqués en ell.

El llibre, en definitiva, d’acord amb els prologuistes, respon a unes anàlisis plurals «als colors als quals Marqués va declarar la seua adscripció i la seua fidelitat, a eixos cèlebres “colors del roig”, que van articular el seu ofici d’escriptor, la seua dedicació sociològica i la seua militància política, i als quals es va declarar fidel fins a la seua mort: el roig socialista i valencianista, el lila feminista o antipatriarcal i el verd ecologista. Realment, per a Marqués tots tres formaven part de la mateixa lluita».

D’altra banda, la jornada està estructurada com dos taules rodones –una primera que comença a les 17.15 hores que parla del sociòleg i una altra, a partir de les 19 hores, dedicada al seu paper com activista– amb una sèrie d’intervencions que analitzen les aportacions dels principals trets de l’obra del sociòleg i de l’activista. Així, es debatrà un Marqués sociòleg i un Marqués activista, un Marqués columnista i un Marqués literari. Les aportacions de Marqués a la sociologia i al pensament van produir un ventall molt ric i divers d’idees, propostes, reflexions en gran mesura innovadores que naveguen des del feminisme a l’ecologia, des del valencianisme al paper de les esquerres i, en paraules de Manel Pastor, «el millor homenatge que podem fer a Marqués és divulgar i interpretar el seu llegat».

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación