Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies > Llibres

El Magnànim publica un llibre que explica l’actual fenomen del populisme i els seus antecedents

IAM | 13-12-2018

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Populisme. Una molt breu introducció. Es tracta de la traducció d’un llibre que es va publicar en primer lloc en la prestigiosa editorial Oxford University Press. Tenint en compte l’actualitat del tema i l’interés del text, publicat pels britànics en una col·lecció divulgativa, el Magnànim va decidir fer una versió en valencià. La presentació està prevista per a l’11 de març de 2019 i comptarà amb la presència de Cristóbal Rovira Kaltwasser, un dels seus autors. El llibre ha estat publicat en la col·lecció Debats i es pot adquirir en la botiga de venda online de la pàgina web del Magnànim. 

Conceptes i qüestions

El populisme és un concepte central en els actuals debats mediàtics sobre política i eleccions. No obstant això, com la majoria dels mots polítics, el terme sovint oscil·la d’un significat a un altre, i tant els sociòlegs com els periodistes l’utilitzen per denotar diversos fenòmens. ¿Què és realment el populisme? ¿Qui són els líders populistes? ¿I quina és la relació entre populisme i democràcia? Aquest llibre respon aquestes preguntes d’una manera simple i persuasiva, oferint una guia ràpida del populisme en la teoria i la pràctica.

Cas Mudde i Cristóbal Rovira Kaltwasser presenten el populisme com una ideologia que divideix a la societat en dos bàndols antagònics, el "poble pur" front a " l’elit corrupta", i que privilegia la voluntat general del poble por damunt de tot. Il·lustren el poder pràctic d’aquesta ideologia mitjançant una revisió dels moviments populistes representatius de l’era moderna: partits populistes de dreta europeus, presidents populistes d’esquerres en América Llatina i el moviment del Tea Party en els Estats Units. Els autors aprofundeixen en les personalitats ambivalents de líders carismàtics i populistes com Juan Domingo Perón, H. Ross Perot, Jean-Marie Le Pen, Silvio Berlusconi i Hugo Chávez. Tot i que el llibre tracta el lideratge masculí encarna la forma principal del populisme, el llibre també reflexiona sobre dones com Eva Perón, Pauline Hanson i Sarah Palin, les quals han aconseguit construir un estatus populista, sovint explotant les nocions de gènere de la societat.

Encara que el populisme és en última instància part de la democràcia, les forces populistes constitueixen un desafiament cada volta major per la política democràtica. Comparant les tendències polítiques en diferents països, este llibre discuteix quines podrien ser les conseqüències a llarg termini d’aquest desafiament, centrant-se tant en els efectes positius como negatius que el populisme té sobre la democràcia. En resum, es tracta d’una lectura obligada per a tots qui volen comprendre què és el populisme, com afecta al règim democràtic i de quina manera està transformant la política a nivell mundial.

Cristóbal Rovira Kaltwasser és professor titular en la Escuela de Ciencia Política de la Universidad Diego Portales en Santiago de Xile. És coautor de Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy?

Cas Mudde és Stanley Wade UGAF Shelton Profesor en l’Escola d’Assumptes Públics i Internacionals de la Universitat de Georgia i professor en el Centre per a la Investigació sobre Extremisme en la Universitat d’Oslo. És l’autor de Populist Radical Right Parties in Europe i coautor of Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy?

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación