Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

El XV Encontre d’Editors analitza els reptes del sector i explora noves iniciatives per a fomentar el llibre i la lectura

| 30-07-2020

L’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) va celebrar del 16 al 17 de juliol el XV encontre, una cita organitzada per la Fundació FULL que va tindre lloc a Benicarló. Durant aquestes jornades, que van comptar amb la participació de 18 empreses editores, es va fer balanç de la situació actual del sector i es van presentar diverses iniciatives per tal de promocionar el món del llibre i la lectura.

Inaugurat per Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL; Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, i Pedro Manchón Pau, regidor de Cultura de Benicarló, l’encontre va començar amb una videoconferència d’Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes. El ponent va relatar les característiques del nou Pla nacional de lectura de Catalunya, que naix de la col·laboració entre el departament de Cultura i el d’Educació, ja que, per a Ponsatí-Murlà, és fonamental concretar “el paper que volem que jugui la lectura des de l’educació primària fins a la universitat”.

Així, entre les mancances dels plans anteriors Ponsatí-Murlà va recordar que eren “plans departamentals amb els engranatges del departament de Cultura”. No comptaven amb un acord del Govern de la Generalitat que el legitimara, que el donara liquidesa i que feren que els objectius del pla foren un compromís assumit pel Govern. “L’acord governamental ens dona solidesa. Necessitem que aquest pla no sigui curt-terminista a quatre anys, sinó de mirada llarga: hem de pensar quin país volem en relació amb la lectura més enllà de cada legislatura”, va afegir el director de l’entitat catalana. En aquest sentit, Ponsatí-Murlà va subratllar la importància del Consell Nacional de la Lectura, “un instrument transversal representatiu de tot el sector, catalitzador de deliberacions i consensos”, un projecte que no vol suposar “una iniciativa aïllada, sinó un veritable pla de país”.

De comprensió lectora i èxit educatiu

A continuació, Lluís Mas, cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill, va presentar LECXIT, un programa d’acompanyament lector que té per objectiu “incrementar l'èxit educatiu dels infants a través de la comprensió lectora”. Com va explicar Mas, la clau de LECXIT resideix en fomentar la visió de la lectura “com a plaer”, treballar de forma lúdica i enfortir “el vincle entre els xiquets i els adults voluntaris que els acompanyen en llegir”. Aquesta iniciativa està enfocada en xiquets amb dificultats però que amb suport pot assolir grans resultats, encara que al seu entorn familiar no estiguen presents els llibres ni la lectura. “No som mestres; promovem el gust per la lectura. Desitgem que els xiquets i xiquetes participants assimilen la lectura com una activitat divertida i agradable, que gaudisquen llegint”, va indicar.

Per al representant de la Fundació Jaume Bofill, la comprensió lectora és imprescindible per a evitar el fracàs escolar. Per això, el repte que volen assolir és “que tot l’alumnat català, quan acabi la primària, tingui un nivell de comprensió lectora que els permeti cursar amb èxit la secundària”, ja que com va explicar “1 de cada 7 infants a Catalunya, quan acaba la primària, no pot comprendre els llibres que llegeix”. Però a més, va recordar que el fet lector “va molt més enllà de l’escola: la comprensió lectora és una competència que afecta tots els àmbits de la vida. Aprendre a llegir és fonamental per tenir èxit”.
El projecte LECXIT va començar amb escoles i després ha incorporat també el treball a les biblioteques i compta amb un voluntariat, majoritàriament femení, de persones ja vinculades al món de la cultura i l'educació.

La jornada va seguir amb la intervenció d’Antonio Mª Ávila, director executiu de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya. L’expert en el sector editorial va explicar els objectius del Pacte estatal pel llibre i la lectura, un pla amb un horitzó de 10 anys. D’aquesta manera, el representant de FGEE va comentar la necessitat de “recordar la trajectòria del sector del llibre durant els últims anys i les propostes de futur per a augmentar el valor de la lectura. També hem de conèixer què està passant en altres coordenades i els models d’èxit d’altres països”. “És fonamental difondre la lectura com un hàbit de valor per a totes les edats. La lectura a l’escola funciona, però tenim un problema a partir de l’adolescència”, va considerar Ávila.

De jocs i narratives multimèdia

Quant a la vesprada, es va iniciar amb la sessió “Comunicació innovadora: narratives multimèdia per a l’univers editorial”, a càrrec de la periodista, docent i doctora en Comunicació, Nereida Carrillo. La ponent va destacar el potencial de les ferramentes per a crear experiències interactives i de les narratives multimèdia “per a innovar la manera d’explicar i de comunicar la marca editorial, els llibres i el treball dels creadors i creadores”. Per a Carrillo resulta essencial crear “contingut específic per a cada plataforma d’Internet. La part audiovisual i gràfica han d’estar integrades amb el text”.


A banda, l’especialista en comunicació innovadora va abordar l’àmbit de la gamificació, ja que pensa que els continguts que s’aprenen com a joc “es recorden millor. Els jocs són una experiència que oferim al públic i constitueixen la millor versió de nosaltres mateixos”. “Es pot proposar un joc per a descobrir un llibre nou jugant amb preguntes, trencaclosques, qui és qui, repassar autors o novetats, proposar cronologies interactives, realitzar reportatges interactius…”, va explicar. Es tracta. En definitiva, de “crear expectatives sobre aquells continguts que volem comunicar i fer-ho d’una manera diferent”.
 

El programa del dijous el va tancar la xerrada “Literary Market: nou mercat d’audiovisuals”, a càrrec de Joana Chilet, guionista i responsable de la productora audiovisual JCmedia, i Gabi Ochoa, guionista, dramaturg i codirector de VLC Pitch Forum. Els ponents van explicar les claus per a adaptar amb èxit una obra literària a la pantalla i les noves tendències de la producció televisiva i cinematogràfica. Igualment, es van desenvolupar conceptes com pitch (breu resum del contingut de la teua obra) o informe de guió. També es va parlar de les ajudes de l’Institut Valencià de Cultura a la producció d’obres de ficció. El Literary Market és una iniciativa de venda de drets d’autor impulsada per l’AEPV, que, com van explicar els experts, enguany proposa un nou vessant: l’adaptació d’obres escrites amb ADN valencià al format audiovisual durant la jornada Adapta, en la que es presentaran un màxim de 12 obres literàries a diferents productores i professionals de l’audiovisual per a la seua possible adaptació. Cada editorial podrà presentar fins a 2 títols.


El XV encontre va continuar el divendres amb una jornada protagonitzada per l’univers 2.0. Així, la primera sessió, a càrrec de Jose Moyano, president d’ANELE (Asociación Nacional de Editores de Libros y material de Enseñanza), es va dedicar a analitzar com ha de respondre l’editor davant la digitalització de l’educació i la nova presencialitat. Després, Laura Guilera Vella, responsable del catàleg digital de Planeta i de Grup 62, va explorar les característiques dels llibres digitals i de la gestió editorial d’aquestes obres 2.0. Va tancar el programa una xerrada realitzada per Eva Güell, especialista en el desenvolupament de negoci de continguts digitals per al mercat global en castellà. Güell va centrar la intervenció en mostrar com la transformació digital està impactant en la cadena de valor del llibre i explicar com construir, gestionar i comercialitzar un catàleg editorial digital. A més, va repassar els principals aspectes tècnics, legals i comercials que integren el procés d’edició.

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación