Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

El cinema i la identitat dels valencians

Revista Lletres Valencianes núm. 47 - Lluís Alpera

La regió en la pantalla. El cinema i la identitat dels valencians

El cinema, un tema ben poc estudiat al País Valencià, ha estat històricament un dels elements més destacats dels espectacles de masses més populars al sud dels Països Catalans. De fet aquest llibre és la primera aproximació als imaginaris fílmics valencians i al paper del cinema en la construcció de la identitat dels valencians, des de les primeres projeccions a finals del segle xix fins a la dictadura franquista.

La regió en la pantalla analitza les pel·lícules i el material fílmic conservat, però també aborda l’evolució històrica del cinema, així com les relacions que ha tingut amb altres formes culturals i d’oci, les dificultats de la indústria del cine al País Valencià i la construcció d’una cultura cinematogràfica entre el públic valencià. L’autora d’aquest llibre, Marta García Carrión, professora a la Universitat de València, centra la seua investigació en el món del cinema des de la perspectiva de les identitats nacionals i regionals, així com també en la relació entre el llenguatge fílmic i el nacionalisme. A través d’una documentadíssima bibliografia i una aguda percepció, García Carrión ens fa una síntesi ben lúcida i profundament crítica de la interrelació entre el cinema i la visió –o la manca de visió– nacionalista al llarg dels primers cinquanta anys del segle xx, pràcticament fins a l’inici de la decadència de la productora Cifesa.

Quant a la temàtica més emprada pels fotògrafs des de finals del segle xix, cal destacar les escenes i els tipus valencians, el món de l’horta, la Batalla de Flors –que, de fet, fou la festa més present en l’imaginari cinematogràfic de la valencianitat fins als anys vint del segle passat–; la devoció per la monarquia borbònica amb els seus viatges al País Valencià; la conjuminació de la fiesta nacional amb l’imaginari regional –síntesi que simbolitzava ben bé la producció de la Casa Cuesta–; el melodrama amorós com a narrativa sobre la comunitat regional en Doloretes, o les icones de religiositat i valencianitat com ara la coronació de la patrona de la ciutat de València, la Verge dels Desamparats, la Geperudeta; les festes del Corpus Christi, amb elements barrocs tan interessant com Les Roques, les carrosses que ornamenten la festa des del barroc valencià, i, last but not least, el documental de l’acte de consagració de l’Himne Regional, Homenaje al maestro Serrano (1925), que va significar un gran desplegament simbòlic de la germanor de les tres províncies.

La gran icona literària i, en part cinematogràfica per l’adaptació d’algunes de les seues obres a la pantalla, fou Vicent Blasco Ibáñez, que va arribar a establir contactes professionals com a guionista i autor literari amb la indústria de Hollywood, concretament la Metro-Goldwyn-Mayer, amb la qual va signar un acord l’any 1919 per a adaptar Els quatre genets de l’apocalipsi, a la qual van seguir les versions de Sang i arena (1922), amb el celebèrrim Rodolfo Valentino, i Torrent –basada en Entre naranjos– (1926), protagonitzada per la gran estrella del moment Greta Garbo. Tanmateix, no podem parlar de l’elaboració d’un imaginari cinematogràfic valencià blasquista en les quatre primeres dècades del segle xx, ja que ni la indústria cinematogràfica ni el mateix Blasco van apostar pel seu cicle valencià, sinó per altres novel·les seues. A banda, els seus referents literaris influeixen en les realitzacions de temàtica valenciana.

En definitiva, La regió en la pantalla, de Marta García Carrión, és un llibre força interessant tant per la novetat del tema en l’àmbit de la investigació com per la magnífica síntesi entorn de l’anàlisi de l’imaginari regional valencià dins el context de la identitat dels valencians.

Lluís Alpera

Revista Lletres Valencianes núm. 47 

La regió en la pantalla. El cinema i la identitat dels valencians

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación