Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

El gall del corral i el gall del penell

Revista Lletres Valencianes núm. 35

El gall despistat

El gall despistat Teresa Broseta, autora i Toni Cabo, il·lustrador. Bromera. Alzira, 2013

Pugem al tàndem de Teresa Broseta i Toni Cabo i pedalegem fins a una granja molt especial, la de Quimet, un gall despistat que aconsegueix variar la rutina de tots els animals que hi viuen. Un llibre divertidíssim que ens explica, potser, l'origen dels penells amb forma de gall o gallets

Qui no ha vist mai un penell? I un penell amb forma de gall? Els campanars de les esglésies i altres edificis sovint estan coronats per aquestes peces de metall que assenyalen d'on bufa el vent, freqüentment amb forma de gall. I és que el gall, associat a l'eixida del sol, simbolitza la llum i la resurrecció, però també la custòdia i la vigilància. 

Sabem que els ulls d'un escriptor no són com els ulls de la resta de mortals. Els ulls d'un escriptor miren més enllà de la mirada. Veuen, miren, analitzen i guarden. Precisament observant penells va ser com a Teresa Broseta li vingué la idea del llibre El gall despistat. Conta que a prop de sa casa n'hi ha un de tortuga i un altre de pingüí. De fet, a aquest últim ja li va escriure la seua particular història: Bernat, el pingüí agosarat, inclosa en un llibre de text de Voramar. No puc evitar esbossar un somriure quan l'autora diu que estan pendents les històries de la tortuga i d'algun altre penell estrany. Estem d'enhorabona, doncs, després de tretze anys escrivint per als menuts a aquesta escriptora valenciana encara li bullen idees al cap.

El gall despistat es publicà per primera vegada en 2006 dins de la campanya «Llegir en valencià» de la Fundació Bromera, i ara, set anys després, l'editorial Bromera el reedita en la Sèrie Blanca –la de primers lectors– de la col·lecció «El Micalet Galàctic». El llibre uneix per primera vegada aquesta parella d'artistes per explicar-nos la història de Quimet, un gall amb la son canviada que dorm a l'eixida del sol i canta quan la lluna vesteix el cel. Callant i cantant canviarà l'activitat de tota una granja amb unes conseqüències desastroses: gallines que no ponen ous, vaques que donen menys llet i porcs que s'aprimen a la carrera.

Broseta i Cabo formen un tàndem d'allò més sinestèsic. Paraules que dibuixen i dibuixos que parlen; perquè la veritat és que no ens costa gran treball imaginar els personatges a partir de les paraules de Broseta i ens arriben tot tipus de veus i sorolls només mirant les il·lustracions de Cabo. Màgia i complicitat que es veuen reflectides quan se'ls veu junts amunt i avall, passejant el llibre i explicant contes de galls amb un teatret d'ombres.

Toni Cabo, il·lustrador, autor de còmic i dissenyador gràfic, és el responsable de donar vida a aquesta granja tan esbojarrada i divertida. Les seues il·lustracions són modernes i actuals, amb un to naïf i surrealista alhora, on les línies lliures i desimboltes dansen amb colors bàsics i contrastats. La gran perspectiva de l'espai és un dels elements característics d'aquest bolic de làmines. És tot un goig endinsar-nos en la immensitat de la màgia i la fantasia! Cabo fa l'efecte que té una càmera de cinema a les mans: és capaç de captar el moviment i plasmar-ho en el dibuix, també les veus i els sons amb què parla aquesta història, mitjançant línies, onomatopeies, tipus de lletres, etc. El resultat de tot plegat són unes il·lustracions molt expressives, alegres, dinàmiques i impactants, quasi vives.

Mercè Climent

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres35_e.htm

El gall despistat

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación