Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'El marqués del Potet' Enric Lluch, Esperança Martínez il. Editorial Marfil

Revista Lletres Valencianes

El marqués del Potet

El valor de la lectura

Les bones lectures són aquelles que, a més d'entretindre'ns, ens ensenyen i eduquen. I més encara si parlem de llibres destinats als més menuts. Aquest concepte el tenen molt clar en l'Editorial Marfil ja que han aconseguit fer de la col·lecció «La Carrasca» la plataforma perfecta per al seus primers lectors: diversió i educació per mitjà d'una bona història.

De vegades una lectura infantil pot tindre més «molla» que una novel·la adulta. Es tracta d'aconseguir històries que, a priori, poden resultar innocents, però que en el fons amaguen un missatge que no tan sols pot valdre a xiquets i xiquetes, sinó també a adults. Per tant, potser l'única diferència que finalment existeix entre una novel·la destinada a un públic o un altre és tan sols el llenguatge emprat.Aquesta tècnica la domina a la perfecció l'escriptor d'Algemesí Enric Lluch. Més de seixanta obres publicades i multitud de premis avalen l'èxit d'aquest autor.

En El marqués del Potet, Lluch no abandona aquesta tècnica.Així, ens trobem davant d'un conte amb estil rondallístic, és a dir, amb un llenguatge proper i popular, més propi de la llengua oral que no pas de l'escrita. Amb açò, aconsegueix que el lector més menut es trobe a gust amb el llibre, pròxim i confiat amb allò que l'autor li pretén transmetre. I de fons: l'esforç, la bondat, la humilitat...Aquests són alguns dels valors que ensenya El marqués del Potet, una història que, encara que imaginaria, ben bé podria recordar-nos-en d'altres de més reals.

I es que el marqués del Potet un egocèntric i un egoista. Els seues pares el van malcriar tant que van convertir-lo en un autèntic fanfarró i en un bleda que no es podia valdre per si mateix. Amb la mort dels progenitors, el marqués hereta el títol nobiliari i totes les seues propietats.

Tanta abundància prompte se li apujaran al cap sense tindre gens de respecte per res ni per ningú. Aquest fet porta el marqués del Potet a caure malalt de la burrera pura, una infermetat molt greu que fa que es quede completament a soles. Per això, necessitarà l'ajuda del rei, del mag Maginet, del metge, però, sobretot, de l'aigua de pelacanyes per poder curar-se. Es tracta d'una història amena i divertida que ens ensenya a superar barreres i a no donar-nos per vençuts, ja que fins i tot dels pitjors errors se'n pot aprendre amb esforç i humilitat; a saber escoltar la resta per poder enriquir-se com a persones.

Enric Lluch ha estat acompanyat en aquesta ocasió per Esperança Martínez, que es qui ha donat cara al marqués del Potet i a tota la resta de personatges. Els seus dibuixos ja els hem vist en altres llibres de la mateixa col·lecció com ara El vellet de la Safor o L'arbre misteriós, tots dos de l'escriptor Jordi Raül Verdú Pons. I conte contat, conte no acabat. Ja que Marfil dóna la possibilitat als seus joves lectors que, després de gaudir de la lectura i d'entretindre's amb les il·lustracions, facen recopilació i examen d'allò llegit.Així, diversió vs comprensió gràcies a l'ajuda d'unes activitats que acompleixen a la perfecció una de les finalitats de la col·lecció «La Carrasca»: educar i ensenyar per mitjà de la lectura.

  Andrea R. Lluch

Lletres Valencianes, nº 25

 http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero25secciones/infantil_juvenil.pdf

 

El marqués del Potet

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación