Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

El món vist per un infant

Els papers de can Perla. Manel Alonso

L'àngel covard

L'àngel covard. Vicent Pallarés. Edicions Bromera.

Algun dia caldrà que algú en aquest país escriga amb rigor i coneixement uns quants papers sobre eixa nova geografia que està sorgint en les lletres valencianes. Vull dir eixos espais inventats pels nostres lletraferits: Sicania, de Manel Joan i Arinyó; Arafla, d’Alfons Navarret; Benborser de Salvador Company, i també el meu Pouet o l’Areus de Vicent Pallarés. En L’àngel covard (Premi Enric Valor de Novel·la, Bromera Edicions, Alzira, 2004) la Barcelona dels anys cinquanta és l’escenari sobre el qual se situen els personatges de Pallarés, encara que Areus hi és ben present en ser el lloc d’origen de bona part dels protagonistes i on acabaran retornant.

Trobe que en L’àngel covard hi ha més biografia de l’autor que en qualsevol de les altres novel·les que ha publicat. Vicent Pallarés ha agafat un període concret de la seua vida, a partir del qual desenvolupa tota la ficció. Ell ha estat fill de l’emigració valenciana de la postguerra a la ciutat comtal, on es van establir els seus pares amb el somni de tornar un dia a la seua terra.

La novel·la està narrada en primera persona per un xiquet de set anys intel·ligent i introvertit. Hi apareixen dos mons. Per una banda, el dels adults, uns adults preocupats per la necessitat de sobreviure i prosperar, marcats per la guerra civil i per un desig de llibertat negada per la dictadura franquista. I el món dels infants amb els seus jocs, les seues bregues, les seues pors i la difícil relació amb uns pares incapaços d’educar els fills per a la llibertat, ja que la seua educació es basa en la consigna de «fes allò que et diga i no allò que faig».

A partir de la segona meitat de la novel·la apareix en escena Llúcia i amb ella el despertar sexual del petit protagonista. La relació amb aquesta nena causarà la crisi i el desenllaç de la novel·la.

Des de l’aparició de la novel·la L’heretgia amagada Vicent Pallarés se’ns ha mostrat com un dels nous narradors valencians amb més força i versatilitat, capaç de guanyar-nos per ko amb bons reculls de contes com per punts amb novel·les com aquesta. Entre altres guardons, ha obtingut el Premi Ciutat de Vila-real, el Premi Ciutat de València i el Premi de Narrativa Eròtica de la Vall d’Albaida. I ha publicat diversos reculls de contes i una peça de teatre per al públic infantil.

Els papers de can Perla, blog de l'escriptor Manel Alonso

L'àngel covard

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación