Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies > Lectura

El nombre de lectors de llibres creix a l'estat fins al 67,2% de la població

Et presentem les conclusions del 'Baròmetre d'hàbits de lectura i compra de llibres 2018', en 14 punts:

FGEE | 22-01-2019

La Federación de Gremios de Editores de España (FGEE) ha publicat el Baròmetre d'hàbits de lectura i compra de llibres 2018,  amb el patrocini de la Direcció General del Llibre i Foment de la lectura del Ministeri de Cultura i Esport i CEDRO. El Baròmetre, que té una periodicitat anual, també ha analitzat l'evolució de la lectura d'altres tipus de continguts i reflecteix que, des del 2012, s'ha produït un creixement de la lectura de llibres en general i de continguts digitals, mentre es va produir un descens en el nombre total de lectors de publicacions periòdiques (premsa i revistes) i còmics. Així mateix, en aquesta ocasió s'han recollit dades d'hàbits de lectura tant en nens com en adolescents.

Te’n presentem les conclusions en 14 punts:

    • El nombre de lectors en temps lliure arriba al 61,8% de la població. També augmenta el nombre de lectors freqüents, aquells que llegeixen almenys una o dues vegades per setmana, que suposen el 49,3% de la població. Un 38,2% d'espanyols no llegeix mai o gairebé mai.
    • Major percentatge de lectores de llibres en temps lliure que de lectors en tots els grups d'edat i nivell formatiu. Es manté la tendència a l’alça de lectors majors de 45 anys. S'observa una relació directa entre el nivell d'estudis finalitzats i la relació de lectors.
    • La falta de temps segueix sent el principal argument dels no lectors per explicar la seva falta de costum (49,3%).
    • Quasi totes les comunitats autònomes milloren els índexs de lectura. Només Extremadura i País Basc registren un retrocés. La Rioja i Cantàbria mantenen els seus números.
    • El 44,5% dels lectors llegeix habitualment o ocasionalment en dos o més idiomes (el 21,3% sol llegir en anglès, el 20,3% en català / valencià i el 4,2% en francès). El 92,4% de la població té com a llengua habitual de llegir el castellà.
    • Creix el nombre de lectors de llibres en suport digital fins al 23,2% (6% només llegeix en format digital i el 17,2% llegeix en tots dos formats). El perfil és el d'un lector una mica més jove que el lector en paper.
    • El lector digital és un lector més intensiu, llegeix una mitjana de 13,2 llibres a l'any, enfront dels 11,2 del lector que només llegeix en paper. Té una biblioteca amb major nombre d'exemplars en el seu habitatge, 269 llibres de mitjans davant els 230 dels lectors que només llegeixen en paper.
    • El 79% dels llibres digitals llegits en el darrer any es van obtenir sense pagar. Únicament un 21% dels entrevistats van assenyalar que obtenien llibres digitals pagant per ells.
    • Actualment, només el 2,5% de la població de 14 o més anys indica que escolta audiollibres amb freqüència almenys trimestral. Un 1,1% ho fan de forma freqüent, almenys una vegada a la setmana.
    • La lectura en nens és generalitzada. En qualsevol cas, comença a decaure a partir dels 14 anys. També s'observa un menor ús de la biblioteca com a lloc de lectura.
    • Joves i majors perceben la lectura com una activitat que "contribueix a tenir una actitud més oberta i tolerant", que "és una activitat emocionant i estimulant" i que "ajuda a comprendre el món que ens envolta".
    • Els lectors consultats consideren que la seva afició per la lectura es va iniciar als 15 anys.
    • Augmenta lleugerament tant la proporció de compradors de llibres (62,4% enfront del 61% anterior) com del nombre de llibres comprats (10,3 frente a 9,4)
    • El servei bibliotecari públic gaudeix d'una molt bona valoració (una nota de 8,1%), però continua disminuint l'ús del servei de préstec.

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación