Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'El nou rapte d'Europa' Lluís Alpera. Brosquil Edicions

Lluís Alpera (el Cabanyal, 1938) és una de les veus poètiques més sòlides de la poesia contemporània catalana. Més d'una vintena de poemaris i de diversos premis constitueixen la seua trajectòria literària, d'altra banda completada per la seua tasca docent. Amb El nou rapte d'Europa va estar guardonat amb el Premi Ciutat de Sagunt.

Per a un poeta, mirar enrere i atalaiar la història del seu entorn, és lligar la geografia i la política als esdeveniments més personals. En el panorama editorial, equival a agafar les obres de Günter Grass Tot un segle i Tot pelant la ceba, passar-les per l'alambí de les metàfores i destil·lar un llenguatge contundent i vivencial alhora, marcial i precís, arrelat i expeditiu. Potser davant d'aquest llibre també ens vinguen a la memòria els poemaris de Salvador Espriu, amb un país ofegat al davant, tot i que en aquesta ocasió Alpera n'amplia les fronteres perquè l'home d'avui, en la realitat o en el magma cibernètic i virtual, sempre viu més enllà. Però renunciar a allò més íntim, el pou més fructífer del llenguatge literari, fóra una inconsciència i d'ací que des del primer poema el poeta es veu forçat a matisar el títol: parlaré d'una Europa, sí, però des d'allò tan personal com la memòria del pare que li va obrir els ulls al món.

En el pròleg, Jordi Lavinia es refereix a una «conciliació de la circumstància personal amb la col·lectiva» i aquest aspecte ens retorna a Espriu i a Riba, rebutjats per l'experimentació i restaurats pels postmoderns i d'altres seqüeles.Val a dir que l'Alpera mateix de Cavalls a l'alba ha donat un pas endavant i ha assolit el temps de fer recompte, d'acarar el pòsit de la memòria històrica amb el de la unamuniana intrahistòrica. «ÿs l'hora de parlar de nou clar i ras», afirma, tot recalant en paraules aspres com «postguerra» o «transició» i reivindicant un temps ja clausurat com el de la Nova Cançó amb referències implícites a Lluís Llach i explícites a Ovidi Montllor. D'altra banda, no vull passar de llarg un text de Manel Garcia Grau, La mordassa, que també feia servir una embranzida semblant davant el passat manipulat i mal digerit.

Aquest poemari té un punt de partida i un reconeixement clar: la infància.Com si el poeta es mirara en l'espill, com si li parlara al doble, ret homenatge a l'herència de somnis i fabulacions que li injectaren els pares. Des d'aleshores la vida ha estat dur a terme els projectes, constituir-ne un nou Ulisses i encetar el camí del viure: comprendre i gaudir de la vida. Els poemes seran la bitàcola desencantada de l'iter crucis en què tanta força empra a espantar les quimeres que algun dia el llançaren al descobriment. D'ací la desolació, l'ànima deixarà de ser «endolcida» com en una mística inversa en assumir que, tal com van les coses, Ítaca encara no es troba a l'abast i trigarà «el dia llunyà de la victòria». També és significatiu que refunde Europa a partir, no del centre econòmic, com acostumen a fer els mitjans de comunicació, sinó del cultural: Roma. Des del Renaixement, el somni de les ciutats ha estat esdevenir imatges de Roma, i Alpera ho recorda per tancar el poemari en afirmar que «Roma és la font de la vida» i tanmateix, malgrat l'atrotinada i decebedora singladura, manté l'esperança inoculada en la infantesa: «la vida encara es troba al teu abast».

La mirada neoclàssica i desencantada (potser maxaubiana) del poemari, gairebé del Goya negre, no desemboca en una follia perquè no es perd la fe en l'individu ni en el projecte de la polis de la primera Roma: Atenes. Per això, el nou rapte que ens proposa Lluís Alpera és un repte i una invitació.

 http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero25secciones/poesia.pdf

_ Pasqual Mas

Lletres Valencianes, nº 25

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación