Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'El paraíso de Hanah' de Ligia Ravé/ Alan Ferreriro tr. Ellago Ediciones

Revista Lletres Valencianes

El paraíso de Hanah

El relat de la diàspora

El paraíso de Hanah relata, des d'un to líric i un transfons històric, l'aventura fugissera dels jueus arreu del món. Els costums i les tradicions jueves i el discurs sobre la integració o no del 'poble escollit' són el «leiv motiv» d'una novel·la guarnida de receptes de cuina suculentes.

Són moltes veus les que entren i ixen d'aquest relat per contar-nos poèticament els secrets i les peripècies del poble jueu des dels seus orígens fins a la situació actual d'enfrontament araboisraelià. Iniciada l'acció en la Romania comunista dels anys setanta, la novel·la de Ligia Ravé viatja cap a finals del segle XV (1490, concretament), en una mescla de relat històric, conte místic i novel·la policíaca, que ens desvetla les anades i vingudes dels jueus errants entre països fronterers com ara Espanya, Portugal,Marroc o terres més llunyanes de l'Europa central i d'Israel. Síntesi del viatge i la transformació continuada -moltes vegades per salvar el coll-, sorgeix una barreja cultural, idiomàtica, religiosa i fins i tot gastronòmica força captivadora. D'aquesta fusió en parla també el relat de Ravé, així com de l'esperit forçosament nòmada del poble jueu. El paraíso de Hanah és, doncs, un camí d'històries paral·leles: el relat de la fugida, la disfressa, la por i els interrogatoris. Tots elles són les protagonistes de la recerca quotidiana de mecanismes de supervivència i llibertat al llarg de la història.

El lloc sagrat, mític i místic que representa el jardí de Hanah és la imatge que simbolitza la perpetuïtat d'unes veus i d'unes vides destinades a amagar-se del món o a disfressar-se. Es tracta d'un lloc únic, inimaginable, gairebé sagrat: «Nada puede describir el Paraíso de Hanah: ni el sonido de las hojas de bambú moviéndose al viento; ni los poemas en las piedras; ni el solor de la luz; ni el olor de las flores de los granados; ni siquiera el silencio de la arena. Pero si nada puede describir el lugar, la sensación de caminar a través de una historia personal se aprecia fácilmente.»

La jove Salomeia Rave, una universitària a Bucarest, és l'encarregada i la privilegiada de registrar la història de la seua família i de mantenir les inscripcions de tots ells en el paradís de Hanah. ÿs allà on retrobarà el seu avi i els seus arrels i on reviurà a la vora dels seus uns vespres de divendres plens de saboroses mescles idiomàtiques i culinàries, plens d'alegria, una joia que comença en el moment que posa els peus a Terra Santa: «Cuando se abrió la puerta del avión el calor me cogió por sorpresa. El sol ya se estaba poniendo y el azul índigo aterciopelado del cielo de Tel Avi cubría rápidamente el horizonte. El aire del Mediterráneo dejó una película húmeda sobre mi piel y me llenó los ojos de neblina. El olor a limón y jazmín, las sombras de los jacarandas y el sabor del aire salado en los labios me daban la bienvenida. Para mí no había pasado, ¡sólo futuro!»

Aquest és el missatge del relat: la creació d'un futur a partir d'un passat esborrat, diluït en el record col·lectiu.

Lourdes Toledo

 http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/numero21secciones/narrativa.pdf

El paraíso de Hanah

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación