Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

El pirata més famós de la Comarcal

Revista Lletres Valencianes núm. 39

El pirata Pataxula en el tresor del monstre

El Pirata Pataxula en el tresor del monstre Bertomeu (autor) i Empar Bou (il·lustradora) Edicions del Bullent. Picanya, 2014

Fa ja molts anys que el pirata Pataxula té revolucionat l’alumnat de la Nostra Escola Comarcal. Per al cantautor valencià Albert Ortega, conegut per tots com Bertomeu, descobrir el tresor de Pataxula era el millor de les acampades escolars i, com que de menut havia gaudit tant amb les seues aventures, pensà que havia arribat l’hora d’escriure i musicar totes les històries viscudes per aquest pirata tan intrèpid però que encara ningú no sabia ni com era ni quina cara tenia. Fins ara, és clar. Així, i arran la celebració dels quaranta anys de l’escola, va sorgir El pirata Pataxula en el tresor del monstre, un llibre disc publicat per Edicions del Bullent que ens conta i ens canta les peripècies del pirata i que ha sigut il·lustrat per Empar Bou.

El primer tresor que va haver de buscar el pirata Pataxula amb l’ajuda de la seua tripulació estava amagat a la cova d’un monstre ferotge. Per trobar aquest indret van haver de recórrer a l’ajuda del llibre dels mapes, un llibre molt especial ple de mapes del tresor que, segons el que s’explica en el relat, ha anat passant de generació en generació, fins que li ha arribat el torn a Pataxula. Per narrar aquest conte sobre el valor de l’amistat i el respecte als que són diferents, s’ha triat una tipografia en majúscules amb uns textos breus i un llenguatge senzill. Així, Bertomeu traça la història d’aquest peculiar grup de pirates que intenten véncer el monstre que custodia el tresor amb instruments tan sorprenents com ara uns escacs, una taronja i una guitarra. A més a més, en el disc es pot escoltar una locució de la història, feta amb la col·laboració de l’actor Pau Blanco, que s’acompanya d’una música de fons i està pensada perquè els infants puguen interaccionar amb el text escrit i la narració oral.

Al llarg del conte ens trobem amb la presència continuada d’unes calaveres que indiquen que els fets que en eixe moment s’hi exposen es corresponen amb una de les cançons del disc. Totes les lletres apareixen al final del llibre i, tot i que són també obra de Bertomeu, cal dir que «La cançó de les pirates» és un poema escrit per Núria Sendra, l’editora del llibre, que l’autor va incorporar-hi. Cal ressaltar que les cançons d’aquest conte, a més de connectar amb una història que els és familiar, accentuen l’entusiasme dels infants per aquest personatge.

Pataxula era un pirata que romania en la imaginació dels més menuts fins que Empar Bou li donà una aparença real en forma d’il·lustració. Una anècdota curiosa és que la tripulació que l’acompanya s’originà a partir de les idees recollides dels alumnes del cicle d’infantil de l’escola, que proposaren el nom dels personatges i com havien de ser aquests. A partir d’aquestes premisses, la il·lustradora començà el seu treball de creació en el qual destaquen les línies fines i els colors vius i plans, trets habituals del seu estil i que configuren ara aquest divertit relat.

I conte contat, conte acabat i fins al proper tresor amagat. 

Clara Berenguer

Revista lletres Valencianes 39 

El pirata Pataxula en el tresor del monstre

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación