Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

El sector editorial de l'Estat va créixer un 2,4% abans de l'aturada per la Covid-19

Tots els segments de l'edició van registrar increments de la facturació durant 2019: ficció (+1,8%), infantil i juvenil (+2,9%), llibres de text (3,3%), no-ficció (+1,8%), i còmics i novel•la gràfica (+0,5%)

| 17-09-2020

El sector editorial de l’Estat espanyol va registrar en 2019 el sisé any consecutiu de creixement. Així, segons l'avanç de l'informe de Comerç Interior del Llibre de 2019, en l'exercici previ a la pandèmia del coronavirus, el sector va millorar les xifres en un 2,4%, fins als 2.420,64 milions d'euros. Un percentatge que manté una línia similar a la registrada en els exercicis anteriors.

“Aquestes xifres reflecteixen com el sector havia anat recuperant des de 2014 el pols perdut després de la crisi econòmica de 2008. Ara, ens tornem a enfrontar a una crisi derivada d'una pandèmia sanitària que va suposar la paralització d'una part important de l'activitat del sector en conseqüència de les mesures adoptades per a afrontar la crisi sanitària. Si bé durant el segon terç de l'any s'ha produït una recuperació, haurem d'esperar a final d'any per a veure quin és l'efecte que té sobre les vendes del sector”, ha assenyalat Miguel Barrero, president de la Federació d'Editors d'Espanya (FGEE) i de l'Associació de Cambres del Llibre d'Espanya. “Des que es va iniciar la pandèmia hem reclamat al Govern i partits polítics que s'unisquen per a desenvolupar un pacte pel llibre i la lectura que, ara, veiem més necessari que mai amb mesures que permeten convertir Espanya en un país de lectors i, a més, assegurar la pervivència de la indústria cultural més important del país”.

L'avanç de l'Informe de Comerç Interior del Llibre elaborat per la (FGEE), amb el suport del Ministeri de Cultura, mostra que, l'any 2019, es van vendre 162,22 milions d'exemplars en paper, un 0,8% més que en 2018, i 12,73 milions de descàrregues d'exemplars digitals, un 1,1% menys que en l'exercici anterior. A més, es van editar 82.347 títols (60.740, en paper i 21.607, en digital), la qual cosa representa un increment del 8,1% respecte l'any anterior (6,6% més, en paper i 12,3% més, en format digital). El preu mitjà de l'exemplar es va situar en els 14,15€, en paper, i en els 9,36€, en format digital. Un element rellevant és que l'increment de la facturació es va produir en tots els subsectors del llibre, si bé, en el de continguts educatius (llibres de text no universitaris) l'increment va ser lleugerament superior, un 3,3%.

Quant als gèneres literaris, van créixer tant en públic adult com en infantil, un 1,8 i un 2,9%, respectivament. El creixement de la resta de categories es va donar en llibres de dret i ciències econòmiques (+0,7%), cientificotècnics i universitaris (+0,8%), de ciències socials i humanitats (+3,1%), llibres pràctics (4,1%), divulgació general (+1,2%), religiosos (+1,8%) i còmics i novel·les gràfiques (+0,5%). Cal assenyalar que la facturació es concentra fonamentalment en empreses de Barcelona (50,4%) i Madrid (42,9%), que sumen el 93,3% del total. Per grandària, les empreses molt grans van facturar el 39,4%, en una línia similar a la d'anys anteriors. La resta de la facturació
la van repartir empreses mitjanes (24,5%), grans (22,6%) i xicotetes (13,5%), que mantenen el seu pes respecte a l'any passat.

Les vendes de llibres digitals es mantenen

Les vendes per llibres digitals es mantenen en les xifres de l'any 2018 amb un lleuger increment del 0,1%, seguint la tendència ja registrada en anys anteriors en els quals s'ha mantingut la facturació sense grans canvis. En 2019, es van aconseguir els 119,13 milions d'euros, la qual cosa representa el 5% de la facturació global. Quant al nombre de títols editats, es va produir un increment del 12,3% respecte al 2018, fins als 21.607, un 12,3% més que en 2018. També es va incrementar el nombre de títols comercialitzats, que es va situar en 182.108. Això ve a mostrar que el sector continua apostant per aquest format. La facturació per títols de ficció va aconseguir els 24 milions d'euros, un lleuger increment del 0,5%. També es va produir una pujada per les vendes de títols de literatura infantil i juvenil, amb un increment del 2,2%, fins a aconseguir els 5,83 milions d'euros. No obstant això, el pes més gran de la facturació de llibres digitals continua estant en els títols de no-ficció (62,85 milions d'euros), especialment els llibres i bases de dades de dret. Les vendes de llibres de text digitals van créixer un 1,3%, fins als 26,07 milions d'euros.

Per la seua banda, les vendes de llibres en format butxaca es van incrementar en un 1,4%, un percentatge de creixement similar al registrat en 2018, fins als 94,66 milions d'euros. El nombre de títols editats també va augmentar en un 2,2%, fins als 4.766. Es van vendre 12,7 milions d'exemplars, un 2,8% més. El nombre d'exemplars venuts va ser de 12,39 milions d'exemplars. El preu mitjà dels llibres en aquest format fins als 7,44 euros, nou cèntims menys que en 2019. En els últims tres anys el descens del preu mitjà dels llibres de butxaca s'ha reduït en 45 cèntims.

“Després d'uns anys en què es va produir un increment gradual de la facturació del llibre digital s'ha observat un alentiment del creixement d'aquests formats. Això també s'ha produït en altres mercats del nostre entorn. Caldrà veure si, al final de l'any, es pot veure si s'ha produït un efecte confinament i la reducció de l'IVA del llibre digital aprovat en el segon trimestre té un efecte sobre la facturació. El sector continua apostant per aquest format com demostra el fet que any a any continua incrementant-se el catàleg. No obstant això, l'efecte pirateria continua tenint una repercussió important, com ha constatat l'Observatori de la pirateria i hàbits de consum de continguts digitals”, va indicar el president de la FGEE.

Canals de distribució

Les llibreries i cadenes de llibreries es mantenen com els principals canals de vendes de llibres. Ambdues sumen 1.294,59 milions d'euros, el 53,4% del total de la facturació. La venda de llibres en llibreries va créixer un 1,4%, mentre que les cadenes de llibreries van incrementar les vendes un 6,9%. “El sector editorial sempre ha considerat les llibreries com una baula imprescindible en la cadena del sector del llibre. Elles s'encarreguen d'establir un vincle entre el llibre, els autors i els llibres. Per això, durant la pandèmia hem reforçat el nostre vincle amb llibreters i distribuïdors, apostant per una eixida de la crisi en la qual ningú en el sector es quede arrere o acabe desapareixent, un risc que no sols afectaria l'economia sinó també la cultura”, va explicar Miguel Barrero. Les vendes en la resta dels canals, especialment en les vendes de llibres en paper per Internet, l'increment de la qual va ser del 7,6%, similar al de l'any passat. Quant a llibres digitals, la major part dels exemplars es van vendre a través de plataformes específiques de distribució digital. Igualment, les plataformes comercials genèriques i altres plataformes van vendre llibres digitals per valor de 54,2 milions d'euros. D’altra banda, a través de plataformes creades per la mateixa editorial es van vendre 34,0 milions d'euros en llibres digitals, el 28,5%, mentre que les plataformes conjuntes creades amb altres editorials van vendre el 3,4% (4,0 milions d'euros).

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación