Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

El sexe, com la mort, ens fa iguals a tots

Revista Lletres Valencianes núm. 36

Vides lascives

Vides lascives de Josep Pastells. Premi de literatura eròtica la Vall d'Albaida Edicions Bromera. Alzira, 2012

Vides lascives, l'obra guanyadora del 19é premi de literatura eròtica de la Vall d'Albaida és una col·lecció de microrelats que abracen la història de la humanitat: des de l'home de cromanyó, fins a Bach, Cervantes, Kant, el dictador Francisco Franco o un indignat anònim.

El gironí Joan Pastells és periodista i literat, però sobretot és un hedonista com no n'hi ha i Vides lascives, tot i que és la seua primera obra explícitament eròtica, ens mostra aquest Pastells del plaers mundans, que incorpora el sexe com un habitual en els seus escrits: «perquè m'encanta», declara l'escriptor en una entrevista recent «i perquè forma part de la vida com un dels plaers principals». Quaranta-nou personatges de la història de la humanitat, quaranta-tres homes i sis dones. Això és Vides lascives, quaranta-nou contes breus amb una fórmula que es repeteix i que funciona: l'autor descontextualitza el personatge de la seua veritat històrica, el penetra en la ficció i, literalment, li destapa les vergonyes. Memorable el relat que protagonitza Leonardo Da Vinci en què l'arxiconegut somriure de la Gioconda és producte d'un aparatós enginy sexual que s'ha empescat el geni renaixentista. L'estat d'èxtasi en què ha deixat la seua model s'immortalitzarà en un gest que ha fet la volta al món i que la humanitat ha interpretat com un somriure enigmàtic. Ací, tanmateix, se'ns mostra com una senzilla ganyota de satisfacció sexual o, encara més,  purament sensorial. «Una obra irreverent», com la descriu l'autor, no tant per la picardia dels temes, sinó per com dessacralitza aquests tòtems de la història i els despulla d'aquesta pàtina il·lustre que prenen als manuals escolars i enciclopèdies del món, per a mostrar-los en la seua faceta de «calents» o, millor dit, com a persones de carn i os que són. És aquesta idea que el sexe, com la mort, ens fa iguals a tots. Encara que el sexe, a diferència de la mort, ens arrapa a la vida.

De Vides lascives s'ha lloat, especialment, l'originalitat de la idea i del format, però no cal deixar de banda la fina ironia de la literaturització dels personatges i la qualitat literària en la construcció d'aquests i de les situacions narratives que hi protagonitzen.

De Vides lascives també s'ha dit que potser totes les veus s'assemblen massa i, tot i que alguna cosa de veritat té aquesta crítica, hi ha un esforç remarcable per part de l'autor per dotar cada personatge del seu particular camp semàntic sexual. El resultat de tot això: un registre lèxic ampli que s'adapta a les característiques de cada situació narrativa i de cada protagonista i que esquiva els tòpics més trillats de la literatura eròtica, pel que fa al llenguatge. D'altra banda, Pastells es preocupa de fer passar pel sedàs de la literatura els termes i les expressions amb una càrrega sexual més forta, que en un altre context o en un altre relat eròtic serien pura barroeria. I no és poca cosa, ja que aquest és un dels mals endèmics d'un gènere que, per dissort, es mou sovint entre marges molt estrets pel que fa al llenguatge literari o la pornografia més rudimentària.

Alícia Toledo

Descarrega la Revista completa en:

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres36_e.htm

 

 

Vides lascives

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación