Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'El sueño de Picasso' de Marta Rivera. Brosquil Edicions

Revista Lletres Valencianes

Un artista de mil cares

El sueño de Picasso és un àlbum il·lustrat de gran bellesa on Marta Rivera ens conta d'una manera molt senzilla i poètica com Pablo Picasso va anar evolucionant com a pintor, tot incorporant etapes i estils distints a la seua obra.

No és gens fàcil trobar una manera divertida i fructífera d'apropar l'art als més petits.D'una banda, dur-los a museus i exposicions resulta una mica esgotador, tot i que alguns d'ells ja comencen a tenir els infants molt en compte, i d'altra, els llibres d'art són encara una eina una mica àrdua per a ells. I tanmateix, sabem que l'art, i en especial les arts plàstiques i la música, criden l'atenció dels més menuts i estimulen els seus sentits de manera ben positiva.

Potser pensant en això, fa un temps que l'editorial Brosquil va començar a publicar sota l'epígraf «El sueño de...» uns llibres il·lustrats força encisadors sobre artistes plàstics. Són molts els noms famosos que han centrat fins ara aquests àlbums il·lustrats, entre ells Dalí,Miró, Gauguin, Van Gogh, Chagal, Velázquez, Botticelli, i com Pablo Picasso Autocaricatura (1917-1918) que no podia faltar a la llista, ara arriba el torn a Pablo Picasso, i ho fa de la mà de Marta Rivera. I com ho fa Marta? Doncs amb molta sensibilitat, tant plàstica com literària. Per començar, direm que Marta Rivera Ferner, de nacionalitat argentina i llicenciada en Belles Arts a Buenos Aires, ha publicat fins ara diversos contes infantils i ha treballat per a revistes culturals i per a la televisió, sense abandonar mai el seu treball vocacional com a pintora, i és probablement aquesta passió pictòrica el que ha dut en Marta a crear aquest tercer àlbum il·lustrat dedicat a Picasso, un dels més grans artistes del segle XX. Així doncs, amb delicadesa, passió per l'art i ganes de transmetre un missatge enriquidor i pacificador,Marta, qui ha dedicat fins ara dos àlbums més a Botticelli i Sorolla? ha reconstruït el camí de Picasso a partir d'una anècdota, la pèrdua d'un colom blanc, un dels símbols pictòrics units indestriablement a la vida del pintor i a un valor universal, com és la pau. La pèrdua i l'enyor d'aquest colom des de ben petit són l'excusa per explicar l'esdevenir pictòric de l'artista des que comencés a dibuixar coloms als onze anys. Així, doncs, paral·lelament a la recerca d'un colom perdut, anem en- tenent per què l'obra de Picasso es va dividir en períodes i girs tan distints, des de l'etapa blava, a la rosa, tot passant pel cubisme, fins arribar a l'explosió del Guernica. Tot viatjant de París a Barcelona i per distints quadres famosos de Picasso, Marta juga, a través del muntatge i la tècnica collage mescla de fotografia i dibuix, amb les perspectives, les dimensions dels objectes i els plànols, alhora que crea un univers surrealista, propi d'un somni, del somni de Picasso. Els colors, reflex i memòria de l'univers picassià, omplen els fulls d'aquest àlbum de sentiments diversos, del roig exaltant al blau melangiós, fins arribar al blanc de la pau. Tots ells recorren el camí del pintor, units a una paleta que mai no el va abandonar. Així, jugant amb colors, formes i anècdotes, Marta apropa als més menuts la riquesa de Picasso i de la seua obra d'una manera ben creativa i senzilla. Tot just allò que els nens necessiten per a continuar enamorant-se de l'art.

_ Lourdes Toledo

Lletres Valencianes, nº 25

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero25secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación