Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'El tesoro de la laguna' Carmen Gil i Víctor Escandell il. Versos y Trazos Editorial

Revista Lletres Valencianes

El tesoro de la laguna

Sense desperdici

Hi havia una vegada tres regnes que tenien un mateix llac. Hi havia una vegada tres reis maniàtics que, per a executar les seues dèries, utilitzaren molta aigua. Hi havia una vegada una bruixa bona que es va trobar amb un problema ambiental. I hi havia una vegada un llibre sorprenentment original i ecològicament sostenible dirigit a infants i grans.

Si bé és cert que en l'apartat de literatura infantil és podem trobar més producció i més varietat -de format, d'il·lustracions, d'arguments, de personatges...-, enmig de la selva de novetats de tant en tant ens hi trobem xicotetes joies que no tenen desperdici. El tesoro de la Laguna n'és un; i ho és, a més, en sentit literal, ja que es tracta d'un «Llibre amic dels Boscos».

En El tesoro de la Laguna comencem trobant durant quatre pàgines la situació paradisíaca d'un llac ubicat en una vall entre tres regnes; però la pau es veu torbada pels problemes d'aigua amb què es troben quan els tres reis decideixen abusar-ne. L'escriptora Carmen Gil utilitza els recursos dels contes tradicionals per a crear un conte popular «ecologista», i posa la seua imaginació i els seus jocs de paraules a disposició d'una història que ajudarà els més menuts a entendre què significa la sostenibilitat dels recursos. La prosa és tan apta per a infants com per a adults, sobretot perquè el llibre combina narrativa convencional amb còmic dins les il·lustracions. Els globus,

ficats dins de totes les il·lustracions de totes les pàgines, complementen el text -fent fins i tot al·lusions a lemes de la política internacional actual-. Les il·lustracions d'aquest àlbum representen l'altra meitat de la història. Víctor Escandell -un nom que ja va sonar en les darreres edicions de la Fira de Frankfurt- és, juntament amb Gil, el responsable d'aquesta meravella. En cada pàgina hi trobem unes il·lustracions que realcen la història, en un treball que denota una bona complicitat entre escriptora i il·lustrador. Dins de cada il·lustració hi trobem tres nivells distints: les imatges més grosses, que ocupen bona part de l'espai i donen suport visual a la història; els xicotets detalls li acaben de donar la gràcia; i, finalment, fins dibuixos a una tinta com a rerefons, arredoneixen l'explosió de colors i matisos que degota tot el llibre.

El tesoro de la Laguna es pot qualificar de llibre sostenible, perquè certament no té desperdici. Es veu en l'obra el resultat d'un tàndem que funciona molt bé, tant per a grans com per a xicotets, i que pot omplir de somriures el lector que l'òbriga per qualsevol de les seues pàgines, ja siga atret pel format apaïsat o per aquella gràcia que destil·len les xicotetes grans obres com aquesta.

_ Marta Insa

Lletres Valencianes, nº 26

 http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/infantil_juvenil.pdf

 

El tesoro de la laguna

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación