Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'El universo y la memoria' Josep L. Barona. Ruzafa Show

Revista lletres Valencianes

Exploració retrospectiva 

Josep L. Barona, doctor en medicina, historiador de la ciència i catedràtic de la Universitat de València, és l'autor d'aquesta obra de difícil tipificació, en part novel·la retrospectiva, en part assaig meditatiu. Emmarcant les reflexions de l'autor, per les seues pàgines passen els records minuciosos de la infància del protagonista a València i de la seua experiència adulta a Holanda.

Aquesta obra de ficció de Josep L. Barona, historiador de la ciència i docent universitari, està dividida formalment en tres parts (o «llibres», com s'anomenen en el propi text), però per al lector que tanca el volum resulta difícil no reagrupar-les en només dos: la primera part, que ocupa el «llibre» primer i versa sobre els records infantils del protagonista en la ciutat de València dels anys seixanta, i la segona, que ocupa els «llibres» segon i tercer i versa sobre la vida del protagonista, ja adult, en la ciutat d'Amsterdam uns vint-i-cinc anys després.

Com succeeix en L'estranger d'Albert Camus, la novel·la s'inicia amb la mort de la mare del protagonista i prossegueix amb l'evocació que desperta aqueixa mort de tot un món que de colp desapareix: el món de la pròpia mare, però també el de la infància del protagonista. Aquesta primera part resulta d'un extraordinari interés humà i literari en el que té de memorial familiar, i ens recorda que cada vida és digna de comptar-se i d'escoltar-se. Particularment vívides són les pàgines dedicades a l'abandó de la llar per part del pare, emigrant dels seixanta a Holanda, que un bon dia ja no torna de vacances a casa com solia, i del que mai se sabrà res en el futur, i l'espera conseqüent de la mare, més enllà de tota esperança, fins a l'últim dia de la seua existència. També resulta d'interés l'amor en detall a la València infantil dels seixanta, els pous artesians i les radionovel·les «per a dones», les partides de futbol-albelló, els capellans estenent el dors de la seua mà i les pel·lícules tallades, la visió melancòlica de la gris Espanya a la volta de la postguerra que la infància converteix en teatre de meravelles. La segona part explica la vida adulta del protagonista que viatja a unes drassanes holandeses on va treballar son pare, potser a la recerca de la seua presència i no sols de la seua memòria, però que després es queda a viure en Amsterdam.Vint-i-cinc anys després de l'abandó de la llar del pare, el fill reiterarà la mateixa acció, en el mateix país, amb la seua pròpia esposa i fill, ara atenuada o disfressada de divorci consentit entre professionals d'èxit.

De menor interés la segona part, més recolzada en referències cultes i culturalistes i en reflexions generals, l'obra recobra el vol amb la repetició en cascada del pecat original: si la iaia, pobra llauradora, va ser seduïda en una revetla per un senyoret amb cotxe vistós i va pagar pel seu error criant sola una filla natural davant de la incomprensió de l'Espanya rural dels anys trenta; si la filla va envellir ràpidament davant de l'inexplicable abandó de l'espòs per al que havia viscut fins llavors, el fill d'aquesta repetirà l'acció del pare i el iaio quasi  fatalment, aquesta vegada per raons banals. «Navegant» després de «nàufrag» o botxí després de víctima, el baró repeteix la fugida tràgica que deixa un rastre d'infinit dolor en qui depenen d'ell per a créixer o, simplement, viure.

_ Miguel Català

Lletres Valencianes, núm. 25

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero25secciones/ensayo.pdf

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación