Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

El vell ofici de la tradició oral

Revista Lletres Valencianes

EL GEPERUT DEL BUIXCARRÓ I ALTRES CONTES; EL TRESOR DEL VEREDER

El geperut del Buixcarró i altres contes. El tresor del verderer. Vicent Sanchis. Edicions 96. La Pobla Llarga, 2011.

Recollir i escriure les històries de la tradició populars és una tasca necessària per poder mantenir viva la memòria d’un poble. Aquest llibre de Vicent Sanchis arreplega dos títols anteriors en un sol volum per evocar alguns dels oficis perduts mitjançant narracions breus que fa algunes dècades encara es transmetien oralment de generació en generació.

La relació entre la tradició oral i la tradició escrita ha sigut sempre una parella ben avinguda, tot i que amb algunes inconfessables infidelitats.No anem a descobrir res de nou si afirmem que algunes de les gran obres de la literatura universal recullen o s’inspiren en les històries de la tradició oral popular. Una tasca on en la nostra cultura cal reconèixer el mestratge d’Enric Valor.

Aquesta edició que ens ocupa ha recollit en un únic volum dos llibres anteriors de Vicent Sanchis: El Geperut del Buixcarró i altres contes i El Tresor del Verderer. Tot i que aquest tipus de fusions fredes poden resultar perilloses, en aquesta ocasió hi ha dos aspectes que aconsegueixen dotar d’unitat al llibre. Per una banda, la intenció de l’autor per recuperar en aquestes pàgines una sèrie d’oficis antics, molts d’ells desapareguts, però que vam ser vertaders motors de la nostra economia rural durant molts anys. Per una altra banda, la coherència del volum també la podem trobar en l’estil de rondalla i en l’ambientació rural gran part del catàleg d’històries breus que configuren aquest llibre. A més, també cal destacar la lliçó moral que alguna d’aquestes històries recollides per Sanchis ens volen deixar com regust final.

La recreació de passatges del passat no és casual, ja que l’autor d’aquest treball, Vicent Sanchis (Rafelguaraf, 1955), és un estudiós dels temes històrics, geogràfics, toponímics i etnogràfics del seu entorn local i comarcal; és a dir, de l’àmbit geogràfic de la subcomarca de Castelló i les Ènoves, de les comarques de la Ribera, de la Costera i de la Valldigna. Com el mateix Sanchis ha explicat, a ell li agrada escriure «històries a partir de la coneixença de la història local, però també de succeïts o a vegades de simples frases o comentaris que escolte a les persones majors, a jornalers i gent del camp, a gent senzilla del meu àmbit rural: gent de poble». I tal vegada, allà on no arriba la memòria, la creació literària s’encarrega d’omplir els buits amb detalls i descripcions que completen la narració i li regalen veracitat i ritme.

Un altre dels aspectes a destacar del treball de Sanchis és la voluntat per recuperar i transmetre una bona part del lèxic de la nostra llengua i també de la toponímia dels indrets on transcorren les narracions. Per les línies d’aquets relats viatgen un bon grapat de mots que s’han ofegat en la nostra quotidianitat. Per aquest motiu la troballa de paraules com talzim, raiguer, xerugar o sabaïl, entre d’altres, esdevé un tresor que ens ajuda a recordar la força, vàlua i riquesa de la nostra llengua. A més, cal afegir, l’encert d’aportar al final de cada capítol un glossari de topònims i lèxics d’oficis que ajuda a remarcar aquesta intenció per recuperar i transmetre una part important del nostre patrimoni lingüístic. Per tant, tot i que de vegades la trama de les històries es sustente en la senzillesa argumental per poder abastar a un major nombre de públic oient, és el preciosisme i la varietat lèxica el complement que empenta la qualitat de les narracions fins convertir-les en una lectura interessant.

Ricard Peris
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/narrativa.pdf

 

EL GEPERUT DEL BUIXCARRÓ I ALTRES CONTES; EL TRESOR DEL VEREDER

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación