Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Els estius' Josep Porcar. Brosquil Edicions 2008

Revista Lletres Valencianes

Porcar, el poeta que inaugura el segle XXI

Josep Porcar i Museros (Castelló de la Plana, 1973) és un dels poetes més interessants sorgits en la nostra literatura en les darreres dècades. Poeta d'obra relativament poc abundosa, amb Els estius marca un nivell literari i humà molt alt, d'extrema qualitat i solidesa.

Aquest poeta havia publicat tres magnífiques obres de poesia entre 1993 i 1998 (Vint-i-dues mans de pintura, Crònica de l'ocupant i La culpa), premiades respectivament amb el Miguel Hernández, el Senyoriu d'Ausiàs March i l'Octubre. Que no és poca cosa, certament. Amb una llengua literària perfectament dominada i tan plena de fortalesa com de genuïnitat, aquest escriptor ja destacava com el principal referent de la incipient generació de poetes sorgida a la dècada dels noranta, finiseculars, però en absolut decadents. Amb Els estius, però, ha saltat a la primera línia de la nostra literatura. Han calgut deu anys perquè vera la llum semblant prodigi, però Josep Porcar ha estat capaç d'escometre amb una forta embranzida els motlles de la poesia catalana per a forjar, pur metall fos, una obra que s'afegeix, per dret propi i malgrat la indiferència d'alguns jurats, al cànon poètic de la nostra literatura i que inaugura el segle XXI en la poesia valenciana.Aquest poemari fou publicat primerament en la web, i és el primer d'aquesta magnitud escrit expressament per ser divulgat així. La versió en paper és deutora i hereva de la virtual, apareguda en Edicions Dos-PuntZero <www.porcar.net>.

Es tracta d'una lectura aparentment fàcil, però on el lector se sent ben prompte impregnat per la filosofia que el poeta esculpeix, amb amor, amb dolor, en els poemes. Poemes que calvalquen prests sobre un vers lliure, de llenguatge àgil, proper, però que amaguen dures revelacions, tràgiques àdhuc, com una falç enmig l'herba. ÿs un poeta d'aquest món i d'aquest temps, i justament per això -com aquell planià ser cosmopolita des de la immediatesa- és capaç de fixar constants humanes en les coordenades del nostre moment. Des dels drames recents a les veritats personals i immutables, kavafià que divisa amb ulls cansats la bellesa i alhora descorre telons davant la mort, Porcar ha sabut fixar les preguntes per molts sentits, pel sentit de la vida, de la bellesa, del dolor infecund, de tot allò que, quan baixem la guàrdia, o ens desarmem, nus i moridors, a la platja d'un estiu qualsevol, ens assalta i ens interroga. Aquest és un llibre que pregunta i interroga, més que no pas respon.

El 1995, el sotasignat preguntà en una llibreria amb nom d'heroi cavalleresc per «l'últim llibre de poemes de Porcar». Li contestà l'atrafegat llibreter que «Com? De Porcar sols en tinc el Dietari». Es referia al dietari escrit a cavalldels segles XVI i XVII per Pere Joan Porcar. Avui, la celebritat guanyada i la notorietat merescuda de Josep Porcar eclipsarien el vell eclesiàstic valencià en el món literari. «Com? De Porcar sols en tinc Els estius».

_ Alexandre Navarro

Lletres Valencianes, nº 26

 http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/poesia.pdf

  

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación