Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Els fantasmes del Lacrima Coeli

Manel Alonso

Els fantasmes del Lacrima Coeli

Els fantasmes del Lacrima Coeli de Francesc Mompó. Edicions del Bullent, 2010

Lacrima Coeli és un centre educatiu amb prop de tres segles d'història, on conviuen tres mons: el dels professors, el dels alumnes i el dels fantasmes que es mouen pel centre fent de les seues. Sobre aquesta base Francesc Mompó, en la seua novel·la Els fantasmes de Lacrima Coeli (Edicions del Bullent, 2010), ens conta una història una mica esbojarrada en què ens anirà descobrint un seguit de fets estranys que s'inicien quan uns bandolers amputen el dit al primer director del centre, el pare Celestí, un home que després acabarà morint però que no serà soterrat amb el seu dit, deixant d'aquesta manera oberta una porta entre dues dimensions. Amb el pas del temps al pare Celestí se li aniran afegint, en morir, altres professors. Passats els segles i amb una munió de fantasmes pul·lulant pel col·legi, es descobrirà que hi ha una manera de tancar aquesta porta i que totes les ànimes en pena vagen on els toca anar. A partir d'ací, amb una jugada paranormal, un professor i els seus alumnes seran utilitzats pels espectres per aconseguir el seu objectiu. Però en arribar l'hora de la veritat no tots els fantasmes voldran deixar Lacrima Coeli.

Francesc Mompó ens retrata amb humor i ironia les interioritats d'un centre educatiu, les relacions entre els professors i les d'aquests amb els seus alumnes. Ens parla de la passió secreta d'un dels personatges, Ofèlia, que és alhora la passió no tan secreta de l'autor, la poesia. Mompó aprofita per a parlar d'alguns poetes que li interessen especialment (Pere March, Salvat-Papasseit...) i fins i tot afegir al relat fragments de poemes.

Una de les qüestions més interessants amb la qual em trobe quan em pose a llegir un llibre de prosa de Francesc Mompó és el model de llengua que empra. Mompó, un escriptor amb una llarga trajectòria com a autor de narrativa juvenil però també com a professor de llengua i literatura, a l'hora d'escriure sent la necessitat de no seguir un model lingüístic encotillat en l'estàndard i d'alguna manera empobrit i allunyat de la llengua parlada. Per això cerca l'equilibri entre un llenguatge literari i el llenguatge col·loquial, i fins i tot els girs de l'argot que empren els joves, un argot, siga dit sense segones intencions, manipulat ja que sovint els joves usen models provinents del castellà, però a Mompó també li agrada assajar-se incloent-hi expressions i paraules provinents del subdialecte valencià parlat a la Vall d'Albaida. D'aquesta manera construïx un llenguatge propi amb una marcada personalitat amb el qual pretén aportar el seu gra d'arena contra l'empobriment de la llengua i la seua posterior patuesització.

Amb aquesta matèria primera, l'autor de l'Olleria convertix la lectura dels seues llibres en un joc de troballes i d'aprenentatge lingüístic. Com a contrapartida, només afegir que els lectors més inexperts poden ensopegar amb algun mot que els faça minvar el ritme amb el qual consumixen el relat.

Manel Alonso i Català

Els Papers de Can Perla
Els mecanoscrits de Pouet
Canperla: canal de vídeos

Els fantasmes del Lacrima Coeli

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación